«Δεν ανησυχώ καθόλου» για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, αναφορικά με την περίοδο μετά την ημερολογιακή λήξη του τρίτου μνημονίου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Μάριο Σεντένο, καθώς όπως αναφέρει «ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».
 
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο επικεφαλής του Eurogroup, «για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα  ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί  πριν το τέλος του προγράμματος. Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο Μ. Σεντένο υπογραμμίζει ότι «συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους».
 
Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την έγκριση της δόσης με δήλωσή του στο Twitter, αναφέροντας «Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα».
 
Την απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα χαιρέτισε και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω Twitter. «Μετά τη θετική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ πραγματοποιείται σήμερα», αναφέρει ο Π. Μοσκοβίσι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάκαμψη».
 

Και άλλες ευχές από τον Ρέγκλινγκ

 
«Με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση μιας εκτεταμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες «σημαντικές» δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, στη φορολογική πολιτική και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
«Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο ίδιος.
 
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και της επακόλουθης έγκρισης του αναθεωρημένου Μνημονίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM» επισημαίνει η ανακοίνωση του ESM, σημειώνοντας ότι η συνολική δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας.
 
Σύμφωνα με τον ESM, η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία αύριο, Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, αυτό θα μπορεί εκταμιευθεί μετά την 1η Μαΐου, σε συνέχεια νέας απόφασης του ΔΣ του ΕSM. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω «πρόοδο» της Ελλάδας στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, σε συνέχεια της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα, η συνολική οικονομική ενίσχυση του ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 45,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό 86 δισ. Συνολικά και στα τρία προγράμματα, ο ΕSM και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 187,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).
 
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ του ESM εγκρίθηκε επίσης μια τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδοτικής βοήθειας (FFA), σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) προστίθεται ως συμβαλλόμενο μέρος στην FFA, μόλις υπογραφεί η αναθεωρημένη συμφωνία.
 
Σύμφωνα με τον ESM, η τροπολογία αυτή περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το HCAP, το ταμείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ESM για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.