Σύμφωνα με το RT, ομάδα Ουκρανών νεοναζί επιτέθηκε και έδιωξε Ρομά από το καμπ διαμονής τους στο Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα ανέβασε στο Facebook εικόνες από την επίθεση, στις οποίες καυχιέται για το κατόρθωμα της. Στις εικόνες διακρίνονται νεοναζί να καταστρέφουν τις σκηνές των ρομά που ζούσαν στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν την πυρπόληση κάποιων από τις 15 σκηνές του κάμπ. Η ακροδεξιά ομάδα ανάγκασε τους κατοίκους του καμπ να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο περιστατικό τραυματισμού, σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την περιοχή.

Στην ανάρτηση της ομάδας των Ουκρανών νεοναζί, φαίνεται να είχαν προειδοποιήσει το καμπ των Αθίγγανων καθώς αναφέρουν ότι «δεν εκπλήρωσαν την απαίτηση» και ότι «μόνο ένα μέρος έφυγε από το κάμπ στο πάρκο». Στη συνέχεια, υποστήριξαν ότι οι έποικοι του κάμπ, δεν εκδιώχτηκαν με τη βία, αλλά ότι συζήτησαν μαζί τους και αφού τους έπεισαν με «πειστικά και εύλογα επιχειρήματα», αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.


 
Στην ανάρτηση γίνεται λόγος για καθαρισμός απορριμάτων που «άφησαν πίσω οι Ρομά» και ότι κάηκαν με ασφάλεια οι σκηνές του ήδη κατεστραμμένου κάμπ, με σκοπό να το αναλάβουν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και να το «επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάσταση του». Τέλος, η φασιστική ομάδα, ανακοινώνει ότι θα γίνουν παρόμοιες ρατσιστικές επιθέσεις και τις επόμενες εβδομάδες, κλείνοντας την ανάρτηση με τη φράση «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».
 
Αμοντάριστο βίντεο που δημοσιεύθηκε από τοπικούς ακτιβιστές απεικονίζει ακροδεξιούς να κυνηγανε ομάδα ρομά, στην οποία διακρίνουμε αρκετές γυναίκες και παιδιά, να τρέχουν να αποφύγουν τις πέτρες και τα σπρέι αερίου που έριχναν οι ναζιστές.

 
«Τη νύχτα της 20ης Απριλίου, μέλη της ακροδεξιάς ομάδας C14 προκάλεσαν χάος στον καταυλισμό των Ρομά» σε περιοχή κοντά στο Κίεβο, όπως δήλωσε το Ουκρανικό γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας, με τη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κατηγορεί ανοιχτά τους δράστες πως χρησιμοποίησαν «σπρέι αερίου, κοφτερά όπλα, και πιθανώς να χρησιμοποίησαν και κανονικά όπλα» προσθέτοντας ότι κάποιοι άνθρωποι από τον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, είχαν τραύματα από το περιστατικό.
 
Η C14, αποτελεί ομάδα ακροδεξιών-φασιστικών χαρακτηριστικών, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον εθνικό κόμμα «Svoboda» (Freedom). Το κέντρο έρευνας της τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (TRAC), έχει συμπεράνει ότι η C14 αποτελεί παρακρατικός μηχανισμός που υιοθετεί το ρατσισμό και την αστική τρομοκρατία.
 
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο καθένας θα μπορούσε να γίνει στόχος σε τέτοιου είδους επιθέσεις: Ρομά, γυναίκες, μη διεφθαρμένοι ακτιβιστές, Εβραίοι, μέλη της LGBT κοινότητας, όπως και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, μαθητές και συγγραφείς», δήλωσε η Οξάνα Ποκάλτσουκ, διευθύντρια του Ουκρανικού γραφείου Διεθνούς Αμνηστίας σχολιάζοντας το γεγονός. Στη συνέχεια, η Ο.Ποκάλτσουκ΄, άσκησε κριτική στις ουκρανικές αρχές επειδή δεν εμπόδισαν τα ακροδεξιά στοιχεία, ενώ τόνισε ότι κανείς δεν θα μπορεί να  είναι σίγουρος ότι δεν θα είναι ο επόμενος στόχος, με τέτοιες ομάδες να νιώθουν ότι έχουν αμνηστία ενάντια σε υπηρεσίες καταστολής που «παραμένουν ανενεργές».
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, όταν οι αρχές έφτασαν στον καταυλισμό είπαν στους ρομά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το Κίεβο όσο πιο γρήγορα γίνεται, με την Αμνηστία, να καλεί για «επείγουσα και αποτελεσματική έρευνα» του γεγονότος σύμφωνα με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας προστατεύοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου.
 

 Η δράση της ρατσιστικής παρακρατικής οργάνωσης C14

 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές κλείνουν τα μάτια σε τέτοιου είδους ακροδεξιά μορφώματα. Για παράδειγμα, τα ουκρανικά μέσα μεταδίδουν ότι δύο από τα μέλη της C14 κατηγορούνται από την αστυνομία για τη δολοφονία της ουκρανής δημοσιογράφου Όλες Μπαζίνα, τον Απρίλιο, 2015.
 
Το Φεβρουάριο, ομάδα των C14 βανδάλισαν το μνημείο των στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης που πολέμησαν ενάντια στους ναζί κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δύο από αυτούς, κατέστρεψαν την επιγραφή του μνημείου η οποία έγραφε «Σε αυτούς που νίκησαν το Ναζισμό». Τον ίδιο μήνα, μέλη από το νεοναζιστικό γκρουπ C14, επιτέθηκαν στο κτήριο πολιτισμού της διεθνούς ρωσικής υπηρεσίας στο Κίεβο. Πιο συγκεκριμένα, πήραν μία ρώσικη σημαία από το κτήριο, και αφού την έκαψαν, ακολούθησαν συνθήματα στους τοίχους, όπως «θάνατος στη Ρωσία», σε τοίχους εντός του κτηρίου. Παρ' όλα αυτά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν κάποια υλική ζημιά στο χώρο η οποία να προκύπτει από τις δράσεις των ακροδεξιών ομάδων.
 
Τον Ιανουάριο του 2018, εκατοντάδες εθνικιστές συγκεντρώθηκαν  στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και αποφασίζοντας να «καθαρίσουν» τους δρόμους από τη «σαπίλα, όπως τους αλκοολικούς και τους ναρκομανείς», με την αστυνομία απλά να παρατηρεί. 
 
Η αύξηση του νεοναζισμού στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον. Μέλη του Κονγκρέσου με επιστολή τους στο γραμματέα της κυβέρνησης John Sullivan, ζήτησαν «να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία σχετικά με τα τελευταία γεγονότα αντισημιτισμού». Τα μέλη του Κογκρέσου συγκεντρώνουν κυρίως την προσοχή τους στο γεγονός ότι οι αρχές της Ουκρανίας ακολουθούν μία πολιτική συνεργασίας με τους ναζί, συμπεριλαμβανομένων των Στεπάν Μπαντέρα, Ρόμαν Σουκσίγεβιτς αλλά και του οργανισμού ουκρανών εθνικιστών (OUN), όπως και του Ουκρανικού επαναστατικού στρατού (UPA), υποστηρίζοντας ότι «τέτοιες οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη των μαζικών δολοφονιών των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων  μεταξύ 1941 και 1945».