Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, συναντήθηκαν την Τρίτη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας και του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο πλαίσιο της συνάντησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει νομοθετική πρόταση «για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, ενώ θα αναδείξει το θέμα και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι «θα ελέγχουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης και θα αντιπαρατεθούν αποφασιστικά στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ και την υπαγωγή του Σώματος στη γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας». Παράλληλα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι εκπρόσωποι των Επιθεωρητών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή και την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία και το έργο του ΣΕΠΕ».

Η Ε. Αχτσιόγλου στάθηκε στα «πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η σαφής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και στα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου». Εν συνεχεία υποστήριξε ότι «η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το υποβιβάζει σε μία γραφειοκρατικού τύπου δομή και του αφαιρεί τα χαρακτηριστικά του ελεγκτικού σώματος, την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα σχεδιασμού της δράσης και των ελέγχων του. Δυσχεραίνεται, έτσι, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και αποδυναμώνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας».

«Το επιχείρημα που ψέλλισαν η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, περί δήθεν αποκομματικοποίησης του ΣΕΠΕ, δεν αντέχει σε κριτική» σημείωσε η Ε. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι το ΣΕΠΕ «υπάγεται στον έλεγχο ενός πολιτικού προσώπου, της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, η οποία έχει συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή και ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατά το παρελθόν».

Η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προσβλητική» για τους υπαλλήλους του ΣΕΠΕ τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας ότι οι Επιθεωρητές πλέον δεν θα υπηρετούν «κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν». Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, «η δήλωση αυτή, φανερώνει στοιχεία ρεβανσισμού και την αντίληψη της κυβέρνησης ότι το ΣΕΠΕ είναι κομματικό εργαλείο και όχι ένα όργανο προστασίας των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση καταργεί τον ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας