Την Παρασκευή το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθήνας τάχθηκε κατά της έκδοσης του 60χρονου Κούρδου Μεμέτ Ντογάν στην Τουρκία, τον οποίο το τουρκικό καθεστώς θεωρεί τρομοκράτη και είχε ζητήσει την έκδοση του προκειμένου να δικαστεί σε τουρκικό δικαστήριο. Τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του από ευρωπαϊκή χώρα και συγκεκριμένα τη Γαλλία, η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπο του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του», αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου.

«Προστατεύετε τρομοκράτες»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται ευθέως στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως για μια ακόμη φορά προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Παράλληλα, καλεί την ελληνική Δικαιοσύνη να αναθεωρήσει την απόφαση.

«Η απόρριψη από το Εφετείο Αθηνών του αιτήματος μας για την επιστροφή του μέλους της DHKP/C Μέμετ Ντογκάν, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της προστασίας των ελληνικών δικαστηρίων σε τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ούτε εμπίπτει σε σχέσεις καλής γειτονίας. Αναμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να λάβει αποφάσεις μακριά από πολιτικές πιέσεις που να είναι νόμιμες και δίκαιες».