Η… «εποικοδομητική» συζήτηση που ξεκίνησε την Τρίτη και συνεχίστηκε χθες μεταξύ των δύο κομμάτων, με αφορμή τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, φαίνεται πως ήταν μόνο τα «προεόρτια» της σύγκρουσης μέχρι εσχάτων που θα ακολουθήσει τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς και οι δύο πλευρές αναμένεται να προσθέσουν στη φαρέτρα τους και νέα όπλα επιδιώκοντας την αποδόμηση του αντιπάλου σε συγκεκριμένα τμήματα ψηφοφόρων ειδικού ενδιαφέροντος.

Μετακινήσεις
Στη Λ. Συγγρού βλέποντας πως μετακινούνται προς το ΣΥΡΙΖΑ τμήματα συντηρητικών ψηφοφόρων, που στις 6 Μαΐου ψήφισαν κόμματα της λαϊκής δεξιάς ή και της ακροδεξιάς (όπως τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Χρυσή Αυγή ή το ΛΑ.Ο.Σ.) σχεδιάζουν επίθεση με άξονα τις θέσεις που εκφράζονται κεντρικά ή από στελέχη του σε ζητήματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση, την τρομοκρατία, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, το θέμα της ονομασίας της FYROM, αλλά και τη στάση του κόμματος απέναντι στους κουκουλοφόρους και το παρεμπόριο στα κέντρα των πόλεων από τους αλλοδαπούς.

Το έναυσμα της επίθεσης αυτής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά που θα περιοδεύσει στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα με τις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου εκτός των άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα μιλήσει και με στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσει την καταγγελία του πως ο Αλ. Τσίπρας στηρίζεται από το «λόμπι της δραχμής». Στο μεταξύ χθες, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για τη μη πραγματοποίηση της τηλεμαχίας μεταξύ των δύο, ενώ προς ματαίωση οδεύει και το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, καθώς οι εκπρόσωποί τους δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο ούτε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, όπου το θέμα ετέθη από τα κόμματα, αν και δεν υπήρχε στην ατζέντα της συνάντησης. Στο θέμα επανήλθε αρχικά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του για τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ, σημειώνοντας πως αυτή μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα θα πρέπει να γίνει με τους κανόνες του γαλλικού μοντέλου με δυνατότητα ζωντανού διαλόγου, ενώ πρότεινε και πάλι να το συντονίσουν ο Ν. Χατζηνικολάου και η Ελ. Στάη. «Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στα πρόσωπα, όχι όμως σε υπεκφυγές. Θα περιμένουμε απάντηση εντός των επόμενων ωρών», κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση της Ν.Δ. ήρθε λίγο αργότερα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό της, Γ. Μουρούτη, να κάνει και πάλι λόγο για υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον «έστω και την ύστατη στιγμή, να αποδεχτεί τα όσα συμφωνήσαμε για το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών».

«Στην εξέδρα»
Ο κ. Μουρούτης υποστήριξε πως «ο φόβος τους οδηγεί στο να “πετούν την μπάλα στην εξέδρα” και με φιλολογικού τύπου προσεγγίσεις να ζητούν τη μία συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων παρουσία πρακτικογράφου, την άλλη συζήτηση γαλλικού ή αμερικανικού τύπου, την άλλη τηλεμαχία αντίστοιχη του 2009 και την άλλη διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δημοσιογράφων». Είναι προφανές, κατέληξε, «ότι ντιμπέιτ δεν θέλουν. Αντίθετα επιθυμούν να στρέψουν όλη την κουβέντα αποκλειστικά και μόνο στο παρασκήνιο και όχι στην ουσία. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κάνει debate με τη Ν.Δ., ας κάνει με τις συνιστώσες του, μήπως και βρουν κοινές θέσεις». Τον κύκλο της αντιπράθεσης έκλεισε το απόγευμα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον κ. Σαμαρά «να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται και να φυγομαχεί», κι ας ορίσει, όπως τόνισε, «αυτός όποιους δημοσιογράφους επιθυμεί… ας ορίσει ακόμη και τον κ. Μιχελάκη, δεν έχω αντίρρηση».