«Το παράδειγμα της κλασικής Ελλάδας δείχνει καθαρά ότι στην Ιστορία η οπισθοδρόμηση είναι πιθανή. Πιστεύω ότι έχω κατανοήσει σωστά τον δάσκαλό μου τον Θουκυδίδη, όταν συμπεραίνω ότι το να είσαι επιφυλακτικός και σκεπτικιστής, φιλέρευνος, περίεργος, ενδελεχής και ποτέ εφησυχασμένος, είναι η σωστή στάση για να διδάσκεσαι από το παρελθόν ώστε να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για το μέλλον. Δεν είναι αυτό ένα δίδαγμα που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε καλά στη δική μας την Ευρώπη;» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη βράβευσή του.

Η ομιλία του τιμώμενου ολλανδού πολιτικού, ήταν μια συγκριτική πολιτική ανάλυση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή, με συνεχείς αναφορές στην πόλη-κράτος και το μάθημα που μπορεί να δώσει αυτό το «αποκεντρωμένο» σύστημα διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί επίσης μάθημα για τη σημερινή πραγματικότητα, το γεγονός ότι η παρακμή και η πτώση ήρθε, όταν το παλιό δεν προσαρμόστηκε στο καινούργιο και στη νέα πραγματικότητα, πρόσθεσε ο Φρ. Τίμερμανς.

Όπως μετέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ομιλία του κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, ενώ κλείνοντας έκανε ειδική αναφορά στα δύο ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, «Ιθάκη» και «Πόλις».

«Το ταξίδι έχει αξία» τόνισε, καθώς και το «όπου κι αν πας η πόλις θα σ’ ακολουθεί» – μια απάντηση στη «φυγή» του εθνικισμού και του λαϊκισμού» υπογράμμισε προς το ακροατήριο, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ,. Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Γιούνκερ, Μ. Σχοινάς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, ακαδημαϊκοί, βουλευτές κ.ά..

Όπως ανέφερε ο πρύτανης Αθ. Δημόπουλος και οι καθηγητές που ανέπτυξαν το βιογραφικό του, ο κ. Τίμερμανς ανέλαβε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ το 2014 μεταξύ άλλων την εποπτεία των χαρτοφυλακίων Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και αποδείχθηκε θερμός υποστηρικτής του κράτους δικαίου. Έκανε τολμηρές παρεμβάσεις κατά των παραβιάσεων από την πολωνική κυβέρνηση εις βάρος της διάκρισης των εξουσιών και δη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Με αφορμή την εξελισσόμενη κρίση στην Καταλονία, έλαβε με θάρρος θέση υπέρ της τήρησης του συντάγματος της Ισπανίας, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου».