Η αρχή έγινε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που από την επόμενη των εκλογών έθεσε στο επίκεντρο της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της κάλυψης των κορυφαίων θέσεων στη Δικαιοσύνη μετά τις 30 Ιουνίου.
 
Η συνέχεια ήρθε με δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή, ένα του πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Αντώνη Μανιτάκη, και ένα ακόμη, του καθηγητή, Νίκου Αλεβιζάτου. Ο πρώτος έκανε λόγο για «Καταδολίευση του Συντάγματος» στο ενδεχόμενο επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαισύνης από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ ο δεύτερος, υποστήριξε πως «Oπως δεν μπορεί, λοιπόν, να υπογράψει μια μεγάλη σύμβαση που θα δέσμευε ουσιωδώς τις επιλογές των διαδόχων της, –τέτοια θα ήταν για παράδειγμα η προμήθεια των F-35– το ίδιο δεν θα μπορούσε να κάνει, επιλέγοντας την ηγεσία της Δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια».
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Βουλής έχει από την περασμένη Δευτέρα αποδεχτεί το αίτημα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για την επιλογή αντιπροέδρων, καθώς δεν έχει διεξαχθεί η διαδικασία ακρόασής τους από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, δεν ισχύει το ίδιο για τον εισαγγελέα και τον πρόεδρο. Εκεί, η επιλογή έχει προχωρήσει και έχει λάβει την έγκριση των προέδρων της Βουλής, καθώς εκρεμμούσε η επιλογή και ο διορισμός των προσώπων που έχουν προταθεί από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την προσεχή Παρασκευή.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε επ' αυτού την Τετάρτη, τονίζοντας πως «Φοβούνται τη Δικαιοσύνη γιατί έχουν ανοικτές υποθέσεις» και τονίζοντας πως η κυβέρνηση διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της, όπως και το υπουργικό συμβούλιο. «Υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία» πρόσθεσε. «Ποιον φοβούνται ΝΔ και Ε. Βενιζέλος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο ρ/σ του Alpha.
 
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη όπως έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν, σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις». «Στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωπα με υποθέσεις διαφθοράς», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης και όχι στο πλαίσιο του δηλητηρίου που ρίχνει η Νέα Δημοκρατία στον δημόσιο διάλογο.
 
Η πίεση αυξήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με τον Μάκη Βορίδη να καλεί την κυβέρνηση από ραδιοφώνου (News 247) να παραιτηθεί και να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μάλιστα, την κατηγόρησε για κατάχρηση εξουσίας και τον Αλέξη Τσίπρα για μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής. Στο θέμα επανήλθε ο Β. Βενιζέλος την Τετάρτη, επιμένοντας πως δεν μπορεί να προχωρήσει το ζήτημα της εκλογής των δικαστών από την κυβέρνηση Τσίπρα.
 
«Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας» παραδέχτηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να συμπληρώσει όμως πως «Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές».
 
Στην κυβέρνηση και τον Δ. Τζανακόπουλο είχε επιτεθεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», για να συμπληρώσει «πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».