Κατά τη συνάντηση, η οποία ξεπέρασε τις τρεις ώρες, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Έιντε, συζητήθηκε το θέμα της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο, με πιθανότητα ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου στη Γενεύη. «Εργαζόμαστε ακόμα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά θα είναι στο πρώτο μέρος του Μαρτίου στη Γενεύη», είπε σημειώνοντας ότι «αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, το αποφάσισαν οι δύο ηγέτες και γι' αυτό κάνω αυτό το ταξίδι, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία, και φυσικά είμαι σε επαφή και με τη Βρετανία και την ΕΕ για τα διαδικαστικά της επόμενης διάσκεψης». Όπως εκτίμησε, «δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, αλλά ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία ενδιάμεση που θα συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο».

«Με τον υπουργό Κοτζιά τώρα είχα την ευκαιρία να διερευνήσουμε αναλυτικά μερικές από τις ιδέες που αναπτύσσουμε για  ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Κύπρο, που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και να υποστηρίζεται τόσο από τους Ελληνοκύπριους και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να μπορούν να είναι μέρος της αναγκαίας αλλαγής, από αυτό που έχουμε σήμερα σε αυτό που θα έχουμε αύριο», ανέφερε ο Έιντε.

Από την ελληνική πλευρά, ο Ν. Κοτζιάς ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τονίζοντας ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είναι αναχρονιστική και παρωχημένη και ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνει το μάξιμουμ της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων και το μάξιμουμ των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε ένα κράτος που να είναι βιώσιμο και λειτουργικό.