Με την ίδια σύνθεση αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις 18 Ιανουαρίου στη Γενεύη οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ανέφερε, σε πολιτικό επίπεδο η εκπροσώπηση θα είναι η ίδια με τη σημερινή, καθώς το επόμενο βήμα είναι συνέχεια της σημερινής Διάσκεψης. Στόχος, όπως είπε, να μπουν και να εκφραστούν οι θέσεις όλων, να καταγραφούν, και ενδεχομένως να απαντηθούν κιόλας.

 
Ο Ν. Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτήρισε ιστορική και αναγκαία τη Διάσκεψη, σημειώνοντας πως θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν είχαμε και κατάληξη αυτής.
 
Ακόμη, ο Κύπριος σημείωσε πως οι αναφορές Κοτζιά σε συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ ήταν σκέψεις των εγγυήτριων δυνάμεων. Εξήγησε ωστόσο πως δεν μπορούν, μόνες οι εγγυήτριες, να αλλάξουν τη Συνθήκη χωρίς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

 

Αισιοδοξία Γκουτέρες- Προβληματισμός για τη συνέχεια

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ότι νιώθει αισιοδοξία, πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων (των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας) δήλωσε.

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο τις πολύ σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες στα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά επίσης μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

 
Πράγματι, μετά την ιστορική κατάθεση χαρτών την Τετάρτη, τα ζητήματα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, μετά την πρόταση Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, είναι θέμα παράνομης κατοχής.
 

«Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε, προαναγγέλλοντας ότι μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών στη Γενεύη, θα εκδοθεί ανακοινωθέν που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι της 23 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίζεται να διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρόταση με την οποία φέρεται να διαφωνεί η κυπριακή ηγεσία.
 

Η πρόταση της Ελλάδας και η επόμενη ημέρα

 
Ωστόσο, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τη Διάσκεψη. Σύμφωνα το Sigmalive, οι εγγυήτριες δυνάμεις φέρονται να έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνικής επιτροπής, η οποία θα προετοιμάσει συγκεκριμένα ερωτήματα, έτσι ώστε οι ΥΠΕΞ να βρεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο και πάνω σε αυτή τη βάση να συζητήσουν.    
 
«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές.
 
«Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.
 

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης τα προβλήματα που ήταν αδρανή

 
«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας διεθνής ομάδας που θα παρατηρεί για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχετικά με τον έλεγχο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.
 
Ο Ν. Κοτζιάς είπε ακόμη ότι «υπενθυμίσαμε και σήμερα και διά όλης αυτής της στρατηγικής ότι το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι μόνο ένα θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά είναι πριν από όλα ένα θέμα κατοχής της Κύπρου και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της».
 
«Ως ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή, γιατί τα αδρανή προβλήματα συσσωρεύουν και άλλα προβλήματα, δεν λύνουν ζητήματα» καθώς, όπως είπε, «τόσο η χώρα μας όσο και η διπλωματία της πρέπει να στραφεί προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος».
 

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι η απαρχή

 


«Ιστορική μέρα για το Κυπριακό» χαρακτήρισε τη διάσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την «απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της Ε.Ε.».
 
«Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτήν τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».
 
Στη Διάσκεψη μετέχουν ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Επίσης με τον ρόλο του παρατηρητή συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρόλος της οποίας αναμένεται να είναι κομβικός καθώς, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να ενθαρρύνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων.
 

Επιμένει για εγγυήσεις η Τουρκία

 
Στη διατήρηση των εγγυήσεων επέμεινε η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου να τονίζει πως «αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί». Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.
 


Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι «πρέπει να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα που να οδηγήσουν σε εξάλειψη των ανησυχιών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της Διάσκεψης εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.