X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Έρευνα της ΕΕ για συμμετοχή της Frontex σε απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Έπειτα από αίτημα της Ευρωπαίας επίτροπου για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιοχανσον, συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, μετά τις καταγγελίες ότι τα μέλη της γνώριζαν για τις πρακτικές απώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
SOOC
|

«Διεξάγεται έρευνα», δήλωσε ο Κρις Μπορόφσκι εκπρόσωπος της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων την οποία πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατηγορούν ότι έχει εμπλακεί σε περιπτώσεις απώθησης πλοιαρίων που μετέφεραν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Οι απωθήσεις έχουν αυξηθεί όχι μόνο στα χερσαία αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας όπως καταγγέλλουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, με το ελληνικό λιμενικό να αναλαμβάνει τις περισσότερες.

Η ΕΕ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχαν ζητήσει το καλοκαίρι από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες περί απωθήσεων, όμως αυτή αρνείται ότι ακολουθείται η πρακτική αυτή.

Το ζήτημα πήρε νέα τροπή στις 24 Οκτωβρίου με τη δημοσίευση μιας έρευνας του Spiegel, σύμφωνα με την οποία «αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι αξιωματούχοι της Frontex γνωρίζουν για τις παράνομες ενέργειες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και σε ένα βαθμό συμμετέχουν και οι ίδιοι στις απωθήσεις».

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται έξι περιπτώσεις από τον Απρίλιο στο Αιγαίο. Σε μία από αυτές, τον Ιούνιο, βίντεο δείχνει σκάφος της Frontex να εμποδίζει πλοιάριο που μεταφέρει μετανάστες και στη συνέχεια, στην επόμενη σκηνή, να περνά με ταχύτητα μπροστά από το πλοιάριο προτού φύγει από το σημείο.

Χωρίς να αναφέρεται στην έρευνα του Spiegel, η Frontex αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter ότι «βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με περιστατικά που σημειώθηκαν του τελευταίου μήνες στη θάλασσα», διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει «εσωτερική έρευνα».

Τον Οκτώβριο η ΜΚΟ Aegean Boat Report κατέγραψε «32 απωθήσεις το Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό, που αφορούσαν 881 ανθρώπους». «Το ΝΑΤΟ και η Frontex κάνουν περιπολίες σε αυτές την περιοχή εδώ και καιρό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει», τονίζει ο Τόμι Όλσεν, ιδρυτής της οργάνωσης.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις