Κριτική εκ των έσω πραγματοποίησε η βουλεύτρια Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, αναφορικά με σειρά θεμάτων που αφορούν από τη διαχείριση της πανδημίας έως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Κοινωνική ευθύνη»

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ieidiseis.gr», ερωτώμενη σχετικά με το αν είναι ατομική ευθύνη των πολιτών η επιβολή ή όχι καραντίνας, όπως διατεινόταν προ ημερών με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, απάντησε πως «προτιμώ να μιλάω για κοινωνική ευθύνη». Επεσήμανε ωστόσο πως θα πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε ένα νέο λοκ ντάουν καθώς αυτό όπως είπε θα σημαίνει «οικονομική άπνοια, χιλιάδες άνεργοι, νέα τραύματα στην ελληνική οικονομία».

Ακόμη αναφορικά με την οικονομία όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία, είπε πως «προέχει να κλείσουμε τις πληγές που δημιουργούνται σήμερα, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και να σχεδιάζουμε κάθε φορά την επόμενη φάση.

«Δεν βρίσκω κανένα λόγο για περικοπές μισθών και συντάξεων»

Στη συνέχεια της συνέντευξής της η βουλεύτρια της ΝΔ απάντησε αναφορικά με τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και με την ενδεχόμενη περικοπή συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως «όσο μεγάλη και αν είναι η ύφεση, το 2020 δεν είναι 2010. Άλλες οι συνθήκες, άλλα τα αίτια της κρίσης».

Επιπλέον υποστήριξε ότι «δεν βρίσκω κανένα λόγο για περικοπές μισθών και συντάξεων και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή εις βάρος των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους. Πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Οφείλουμε να τους προστατέψουμε».

Για τον τουρισμό «τα γεγονότα δεν δικαιολογούσαν καμία αισιοδοξία»

Σε σχέση με τον τουρισμό η Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε πως «η χρονιά που μας πέρασε ήταν αναμενόμενα πολύ δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό. Τα γεγονότα δεν δικαιολογούσαν καμία αισιοδοξία και δυστυχώς επαληθεύτηκαν», είπε, αδειάζοντας τον υπουργό Τουρισμού ο οποίος παρά τις τεράστιες μειώσεις των τουριστικών εσόδων για το 2020 αλλά και σειρά ζητημάτων και κακοδιαχε΄ρισης που ποέκυψε με το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, δήλωνε το πρωί τη Κυριακής ότι νιώθει «δικαίωση» για το κυβερνητικό σχέδιο.

Ακόμη, η βουλεύτρια της ΝΔ, πρόσθεσε πως η πρόκληση σήμερα είναι διττή. Αφενός η προετοιμασία αναλογιζόμενοι τους κινδύνους και τα προβλήματα για την επόμενη τουριστική σεζόν του 2021 και αφετέρου την προσαρμογή βάσει των αλλαγών στο τουριστικό υπόδειγμα παγκοσμίως.

«Η πανδημία σάρωσε τον πολιτισμό»

Σε σχέση με τον πολιτισμό η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι αυτός έχει πληγεί με τον σκληρότερο τρόπο. «Οι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι», είπε για να προθέσει πως «χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας όπως όλοι. Η πανδημία σάρωσε τον πολιτισμό. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον χώρο αυτόν που έχουν να εργαστούν από τον Φεβρουάριο», σημείωσε.

Επίσης αν και παραδέχτηκε ότι «δεν βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους να τους στηρίξουμε ολοκληρωμένα», ωστόσο απέδωσε την ανεπάρκεια της στήριξης των καλλιτεχνων σε «γραφειοκρατικά προβλήματα» αλλά και στη χαμένη «συναισθηματική επαφή» και την «εμπιστοσύνη».

«Ένα θέμα προς συζήτηση με τη Τουρκία»

Επιπροσθέτως στη συνέντευξή της η βουλεύτρια της ΝΔ, έκανε αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα όσα καλούνται να διευθετήσουν οι δύο γείτονες. Σε σχέση με τον διάλογο με την Άγκυρα, η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε πως «η Ελλάδα έχει ένα θέμα προς συζήτηση με τη Τουρκία. Αυτή είναι η εθνική γραμμή και πάνω σε αυτή έχουν κινηθεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τίποτε άλλο».

Σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τη «ακροδεξιά πτέρυγα», η Όλγα Κεφαλογιάννη εξήγησε ότι το αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χώρών θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν βρίσκω λοιπόν λόγο μέσα σε αυτό το πλαίσιο ποιος μπορεί και για ποιόν λόγο να διαφωνήσει μέσα από τη Νέα Δημοκρατία», είπε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με σκοπό να κλυδωνίσει το κομματικό σύστημα»

Σε σχέση με τη ψήφιση ή μη των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που εκκρεμούν προς κύρωσή τους από την ολομέλοια της Βουλής, η βουλεύτρια της ΝΔ, υπογράμμισε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με σκοπό να κλυδωνίσει το κομματικό σύστημα. Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια Συμφωνία με πολλά προβλήματα», τα οποία όπως είπε τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια είχαν εκφράσει και τονίσει.

Παρ’ όλα αυτά είπε πως «το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα».Επίσης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέρει και να προασπίζεται και να διαφυλάττει το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ο “Μεγάλος Περίπατος” εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο λάθος»

Όπως είχε αναφέρει προ ημερών σε δική του συνέντευξη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο «Μεγάλος Περίπατος», «βγήκε και δεν βγήκε». Ωστόσο το έργο το οποίο κόστισε πολλά εκατομμύρια στους πολίτες αναφέρθηκε ρητά από την όλγα Κεφαλογιάννη ως «ένα μεγάλο λάθος για το κέντρο της Αθήνας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο «Μεγάλος Περίπατος» εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο λάθος για το κέντρο της Αθήνας που ευτυχώς διορθώνεται. Και είναι σημαντικό και ευχάριστο που τα σχέδια αλλάζουν», είπε αναφερόμενη στο σχέδιο «rethink Athens» το οποίο ήταν έμπνευση και πάλι της ΝΔ. Ωστόσο όπως είπε η βουλεύτρια «για καλή τύχη της Αθήνας δεν προχώρησε».

Τέλος αναφερόμενη στον σχεδίασμο τόσο μεγάλων έργων υπογράμμισε πως «θα πρότεινα λοιπόν, στο επόμενο βήμα, οι Βουλευτές της πόλης να συμμετέχουν με τον Δήμο Αθηναίων σε μια ουσιαστική διαβούλευση για το μέλλον της πρωτεύουσας. Έχουμε και λόγο και θέσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα», σημείωσε αναφορικά με τους βουλευτές της Α’ Αθηνών.