Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων και των αεροσυνοδών το καλοκαίρι , η Ryanair  συμφώνησε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Ιταλία με το συνδικάτο των Ιταλών πιλότων (ΑNPAC), μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ μηνών.

«Καλωσορίζουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους Ιταλούς πιλότους μας και ευελπιστούμε συντόμως να υπάρξει και μια σύμβαση που θα καλύπτει τους Ιρλανδούς συναδέλφους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού του αερομεταφορέα, Εντι Ουίλσον, προσθέτοντας «ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε καλέσει να προσέλθουν τις επόμενες ημέρες τα συνδικάτα των Βρετανών, των Γερμανών και των Ισπανών πιλότων μας. Προσβλέπουμε σε αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας και σε αυτές τις αγορές».

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τους εργαζόμενους στην Ιρλανδία, χωρίς πάντως να υπάρχουν ακόμα υπογραφές ανάμεσα στην εταιρία και το εκεί συνδικάτο. Την περασμένη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη, εργαζόμενοι της εταιρίας από άλλες χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τους δοθούν συλλογικές συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνου για τους πατέρες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στοίχισαν στην εταιρία 25 εκατομμύρια δολάρια, καθώς αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες από 2.000 πτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2017.