Το πρωί της Τετάρτης 32χρονος εργαζόμενος πέθανε ενώ έκανε εργασίες συντήρησης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Βολίμες της Ζακύνθου. Ο άτυχος άνδρας ήταν εργαζόμενος εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ και χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, όταν κόπηκε καλώδιο από άλλον πυλώνα (300 μέτρα πιο μακριά) και έπεσε πάνω του. Για το δυστύχημα διενεργείται προανάκριση από την ασφάλεια Ζακύνθου.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το τραγικό γεγονός «αναδεικνύει επίσης και ζητήματα που πολλές φορές έχουμε αναφέρει και αφορούν την λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς». Αναφέρουν πως θα σταθούν δίπλα στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου και απαιτούν να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, για να παίρνονται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου εκφράζει τη θλίψη του για το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή Ξύγκια. Ο 32χρονος εργάτης, εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο, πατέρας ενός παιδιού, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, εκτελώντας εργασίες στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ. Το εργατικό ατύχημα συνέβη όταν κόπηκε αγωγός υψηλής τάσης από πυλώνα που μετέφερε το ρεύμα από Κεφαλονιά και χτύπησε τον άτυχο εργάτη. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το σοβαρό θέμα της κατάτμησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την υποβάθμιση και τους ελλιπείς ελέγχους συντήρησης του δικτύου. Στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου.

Το τραγικό γεγονός αναδεικνύει επίσης και ζητήματα που πολλές φορές έχουμε αναφέρει και αφορούν την λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ζητάμε άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ και λειτουργία στο νησί παραρτήματος του ΚΕΠΕΚ με επαρκή μόνιμο προσωπικό, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, για να παίρνονται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του σκοτωμένου συναδέλφου μας και θα σταθούμε δίπλα τους για ό,τι χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου, δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου» πως από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΑΔΜΗΕ και είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση αυτού του δικτύου έχει σταματήσει ο προγραμματισμένος έλεγχος αυτών των γραμμών και έτσι έγινε το δυστύχημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Σήμερα είχαμε άλλο ένα δυσάρεστο περιστατικό. Ένας εργάτης, πατέρας ενός παιδιού, έχασε τη ζωή του. Εκτελούσε προγραμματισμένη συντήρηση σε μέσης τάσης καλώδια της ΔΕΗ. Υπάρχει ένα θέμα αν είχε εμπειρία, αλλά δεν το έχουμε διασταυρώσει. Νομίζουμε ότι είναι ανειδίκευτος εργάτης και τον είχε ιδιωτικό συνεργείο. Το σημαντικότερο όλων – επειδή επικοινώνησα με τον Αστυνομικό Διευθυντή και με τους τεχνικούς της ΔΕΗ – είναι ότι το ατύχημα οφείλεται από τη φθορά (κατά 99%) αγωγού υψηλής τάσης που μεταφέρει το ρεύμα από την Κεφαλονιά προς τη Ζάκυνθο. Από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΑΔΜΗΕ και είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση αυτού του δικτύου έχει σταματήσει ο προγραμματισμένος έλεγχος αυτών των γραμμών και έτσι έγινε το δυστύχημα. Θα μπορούσε να σκοτωθεί και μια οικογένεια που πέρναγε από εκεί. Οφείλεται στην κακή συντήρηση του δικτύου από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΑΔΜΗΕ. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια και της εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας. Θα είμαστε στο πλευρό της σε ότι χρειαστεί».