«Η Επιτροπή θα διενεργήσει Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουμε κατά πόσον μέρος του ελληνικού Δημοσίου Χρέους είναι αθέμιτο, είναι παράνομο, απεχθές ή μη βιώσιμο», τόνισε αρχικά ο ειδικός επί θεμάτων χρέους, Βέλγος, Ερίκ Τουσέν.

Ο Ερίκ Τουσέν, αφού πρώτα ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, αναφέρθηκε για το έργο που έχει μπροστά της η Επιτροπή για τη διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος.

«Το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 113% του ΑΕΠ το 2009, προτού ξεκινήσει η ελληνική κρίση, και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στο μνημόνιο, έφτασε στο 175%, όπως γνωρίζετε, του ΑΕΠ το 2014. Πως μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό;», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερίκ Τουσέν.

Ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC και έχει αναλάβει τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας.

Δείτε την ομιλία του Ερίκ Τουσέν κατά την  εναρκτήρια διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής.

https://youtube.com/watch?v=fkDy3AE12aM