Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού ιστότοπου «Στο Νησί», τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είχε προτείνει στον Νότη Μηταράκη την κατασκευή κλειστού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες σε κάποιο άλλο νησί αντί για τη Λέσβο, και συγκεκριμένα στα νησάκια Τοκμάκια. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, καθώς άλλο τοπικό μέσο ενημέρωσης μετέφερε την «παρέμβαση» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την εν λόγω πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως και μόνο η αναφορά της «πρότασης» για κλειστή δομή σε μία θέση όπως αυτή προκαλεί πλήθος ερωτηματικών, καθώς η κυβέρνηση επανέρχεται στα… διαψευσμένα σχέδια για δομές σε ξερονήσια, αλλά και επειδή στα συγκεκριμένα νησάκια δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Η έλλειψη εγκαταστάσεων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, και είτε να μπει γεννήτρια, είτε να περάσουν καλώδια ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά.

Τα νησάκια Τοκμάκια, έξω από τη Λέσβο – Σωτήρη Τσερνόγλου/TPP

Ωστόσο, εκτός των παραπάνω, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως η επίμαχη περιοχή, που βρίσκεται στην ανατολική Λέσβο και περιλαμβάνει τις νησίδες Παναγιά, Μπαρμπαλιάς, Μαύρη Πλακούδα, Τσουκαλάς και Ασπρονήσια αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2000. Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στην συγκεκριμένη περιοχή συναντώνται σπάνιοι τύποι οικότοπων, καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τις περιοχές Natura 2000, και εδώ το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με την συμπερίληψη της περιοχής. Δείτε τον συνολικό κατάλογο των περιοχών που χαρακτηρίστηκαν Natura 2000.

Η εν λόγω περιοχή, μαζί με πλήθος άλλων, μπήκαν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα, μετά την ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται πως στον νέο εθνικό κατάλογο περιοχών του δικτύου, ορισμένες περιοχές αποτελούν επεκτάσεις υφιστάμενων, ορισμένες είναι νέες περιοχές και κάποιες συγχωνεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται, παράλληλα, και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.