Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού, το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκε λέμβος με πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή έπλεαν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του λιμενικού και οι επιχειρούντες στη περιοχή, πραγματοποίησαν, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του λιμενικού, επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές, ώστε οι τελευταίες να παραλάβουν τους επιβαίνοντες στη λέμβο. Ωστόσο οι συγκεκριμένες ενέργειες απέβησαν άκαρπες.

Η λέμβος, η οποία τελικά, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, «παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την προωθήσουν εντός αυτών», περισυνελέγη τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης από τουρκική ακταιωρό.

Το λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα και οπτικοακουστικό υλικό με το συμβάν, που δείχνει τους επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από τη λέμβο με τους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τη θάλασσα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του λιμενικού

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόπειρα προώθησης λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς στη Μυτιλήνη

Πρωινές ώρες σήμερα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και Περιπολικά σκάφη Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέσβου, λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ενώ στην εν λόγω περιοχή έπλεαν σκάφη τουρκικής Ακτοφυλακής.

Κατόπιν ενεργειών τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όσο και των επιχειρούντων στην εν λόγω περιοχή Π.Λ.Σ., πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την προωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά μεσημβρινές ώρες σήμερα από τουρκική ακταιωρό.