«Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν τελικά ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής διάρκειας τριών ετών. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το ποσό των 86 δισ. ευρώ θα επαρκέσει, ενώ ο κίνδυνος ενός “Grexit” παραμένει, παρά την ανανεωμένη αποφασιστικότητα όλων των πλευρών για την επιτυχία της συμφωνίας» επισημαίνεται στην φθινοπωρινή έκδοση της έκθεσης Eurozone Economic Forecast (EEF).

Επισημαίνει επίσης ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ ή περίπου 2,5% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% το 2015 και στη συνέχεια να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2016», αναφέρει η ΕΥ.

Η εικόνα της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με την έκθεση η εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βελτιώνεται με τη βοήθεια των χαμηλών τιμών της ενέργειας, της ανταγωνιστικότερης ισοτιμίας και της ισχυρής ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ

Οι συστημικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη – εκτεταμένη δημοσιονομική κρίση και αποπληθωρισμός – υποχωρούν, ενώ η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ελλάδας υποδεικνύει την ανανεωμένη διάθεση συμβιβασμού και από τις δυο πλευρές.

Ωστόσο, η ανεργία θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζον θέμα κατά τα επόμενα χρόνια. Προβλέπουμε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα μειώνεται σταθερά, καθώς η ανάκαμψη θα εμπεδώνεται, δεν θα πέσει όμως κάτω από το 10% πριν το 2019. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοσθούν στη νέα σταθερά της αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης.