Ως προς την προοπτική διαμόρφωσης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία τόνισε ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Βορείου Ιράκ. 

Ο Ερντογάν είπε πως σε σχέση με τις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας “λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα”, ενώ τόνισε πως μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ έτσι ώστε να ενημερωθεί η διοίκησή του για τις ευαισθησίες της Τουρκίας. 

Ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχει ήδη το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο “και είναι λάθος να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο”. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό “η Τουρκία δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της Συρίας, όπως και την έναρξη συγκρούσεων μεταξύ αιρέσεων ή εθνοτήτων”. “Στη βόρεια Συρία δεν υπάρχουν μόνο Κούρδοι, αλλά και Τούρκοι και Άραβες”, πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο του μηνύματος που θα δοθεί στη διοίκηση του Βορείου Ιράκ ο Ερντογάν είπε “θα πούμε ότι τι ζητούμενο είναι να μην διαταραχθεί η εμπιστοσύνη μας προς εσάς. Μη δώσετε λαβή για λανθασμένα βήματα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα φέρουμε εμείς την ευθύνη”. 

Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα δημιουργίας παρεμβαλλόμενης γραμμής με τη Συρία, ο Ερντογάν είπε πως “η παρεμβαλλόμενη γραμμή, η γραμμή ασφάλειας και τα στρατόπεδα είναι μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων. Οι προτεραιότητες όμως εξαρτώνται από τη διαδικασία”.