Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την προβολή ενός βίντεο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων. Το βίντεο περιείχε σκηνές μάχης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με στρατό και άρματα μάχης να κάνουν την εμφάνισή τους αλλά και μια τεράστια εικόνα της παναγίας. Ακολούθησε σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης τόσο από την αντιπολίτευση όσο και μεμονωμένα από πολίτες.

Από πλευράς του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «το κτίριο της Βουλής, εκτός από σύμβολο της δημοκρατίας, αποτελεί επίσης κηρυγμένο νεότερο μνημείο. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Αρχαιολογικό Νόμο (και ιδιαίτερα τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την κινηματογράφηση σε μνημεία, όπως αναφέρονται στο ΦΕΚ 4521/Β/2021), πριν από τέτοιες παρεμβάσεις στην πρόσοψή του, είναι αναγκαίο να δίνει την έγκρισή του το ΥΠΠΟΑ».

Μάλιστα επισημαίνει ότι το θέμα εισήχθη δύο φορές στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), σύμφωνα με τις ημερήσιες διατάξεις (http://ksymvoulia.culture.gr). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 5/11/2020 εισήχθη με την ορθή επανάληψη της ημερήσιας διάταξης ως «Έγκριση ή μη αιτήματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την προβολή εικόνων στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου», ωστόσο επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε γνωμοδότηση.

Στις 12/11/2020 το θέμα εισήχθη και πάλι στην ημερήσια διάταξη ως «εξ αναβολής», ενώ πλέον η άδεια ζητούνταν μόνο για την 21/11 αλλά και πάλι το θέμα δεν συζητήθηκε. «Εν συνεχεία, δεν εκδόθηκε σχετική απόφαση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ, όπως αποδεικνύεται από τη Διαύγεια, ούτε από κάποια άλλη αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης ο Σύλλογος σημειώνει ότι η μη ύπαρξη απόφασης είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα καθώς, το ΥΠΠΟΑ διά των αρμόδιων υπηρεσιών του αλλά και των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του «κρίνει την υλική, αισθητική ή συμβολική βλάβη ή προσβολή που μπορεί να υποστεί ένα μνημείο, πόσο μάλλον το κτίριο της Βουλής, από τέτοιες ενέργειες».

Επομένως ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με βάση τα παραπάνω προκύπτει εύλογα η απορία εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου, και εάν η εν λόγω προβολή είχε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.