Ολοένα και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν από τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie και το σκάνδαλο των πλαστών οικονομικών στοιχείων της εταιρείας που μεσουρανούσε εντός και εκτός συνόρων επί δεκαετίες. Η δημοσιοποίηση των αναφορών της PwC για «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», αναφορικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα διευθυντικού στελέχους προς τον ιδιοκτήτη Κουτσολιούτσο για «επαφές» με πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης παραμένει στο περιθώριο των συστημικών μέσων ενημέρωσης, με το κόμμα της κυβέρνησης να σπεύδει σε ανακοινώσεις για τα δημοσιεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αιχμές για εμπλοκή του στην υπόθεση και τα ερωτήματα για το «80άρι» που φέρεται να αναφέρεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας απάντησε με ανακοίνωσή του, σηκώνοντας το γάντι και υποστηρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου», και προαναγγέλλοντας πως «τα υπόλοιπα ενώπιον της Δικαιοσύνης, στην οποία και θα προσφύγω».

Το γάντι, με τη σειρά της, σήκωσε και η Νέα Δημοκρατία, επανερχόμενη το βράδυ της Τρίτης στο ζήτημα, και σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως «μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδέχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα € 80.000 πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας», και απευθύνοντας τα ερωτήματα «για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής;», καταλήγοντας «Θεωρείται και αυτό κανονικό για το “μαγαζί”;».

Την Τετάρτη, συνέχεια στα δημοσιεύματα ήρθε από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου Τύπου, με το documentonews.gr να αναδεικνύει μία οικογενειακή σχέση που στο παρελθόν αποκάλυπτε και το ThePressProject. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τα εγκαίνια καταστήματος της Folli Follie στο Πεκίνο το 2007 από την τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, προκύπτει πλούσια και η εταιρική κοινωνική της ευθύνη, με ποσά 50 εκατ. ευρώ να έχουν δαπανηθεί σε διάφορες δράσεις για το χτίσιμο του κοινωνικού προφίλ της εταιρείας. Στην ιστοσελίδα της διαβάζουμε για τη χρηματοδότηση συναυλιών του Διονύση Σαββόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη, της Νανάς Μούσχουρη στο Χονγκ Κονγκ το 2005, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου το 2007, και μάλιστα “στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Κίνα”» ανέφερε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του TPP στις 19 Οκτωβρίου του 2018.

Διαβάστε περισσότερα για τις σχέσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου με μέσα ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα:

Folli Follie: Απάτη μου, συρρίκνωσα τις ευθύνες

Λίγη ώρα νωρίτερα, το ίδιο μέσο ενημέρωσης είχε φέρει στο φως τη σχέση του υιού Κουτσολιούτσου, Δημήτρη, με την Μαρέβα Γκραμπόβσκι και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor, του οποίου ήταν συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2014, η Endeavor φέρεται να προσφέρει οικονομική στήριξη στο νέο – τότε- εγχείρημα του γόνου Κουτσολιούτσου, στο Farmers Republic, που αποτελούσε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα της πρώτης στεγασμένης Αγοράς Παραγωγών στη χώρα. Όπως αναφέρεται, το εγχείρημα έλαβε περί τα 700.000 ευρώ.

Την παραπάνω πληροφορία βάζει στο στόχαστρό της και η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως «σιγά – σιγά έρχονται στο φως αποκαλύψεις που φανερώνουν το στήσιμο που μεθόδευσε ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει την ατζέντα από τα αδιέξοδα στην πανδημία, την οικονομία αλλά και το πάρτι εκατομμυρίων που έχει στήσει με τις απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία και τα αδιαφανή και χωρίς σχέδιο προγράμματα δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα».

«Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχαν καμία επαφή με την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Όσοι με ψεύδη και συκοφαντικά υπονοούμενα επιχείρησαν να κακοποιήσουν την αλήθεια, σύντομα θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα στελέχη που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και ανακοινώσεις έχουν ήδη προαναγγείλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Αντίθετα όμως, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε από χρόνια στενότατες σχέσεις με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και μάλιστα όχι μόνο κοινωνικές, αφού επιχείρηση των υπόδικων Κουτσολιούτσων χρηματοδοτείται από το 2014 από την εταιρία Endeavor, συνιδρύτρια της οποίας ήταν η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε λοιπόν να δώσει απαντήσεις, γιατί θέλει δεν θέλει, το στήσιμο που επιχειρεί είναι τόσο κραυγαλέο, που οι αποκαλύψεις αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει στα επίμαχα ερωτήματα.

«Ρωτάμε λοιπόν: Ποια η σχέση της οικογένειάς του με του υπόδικους Κουτσολιούτσους; Με πόσα χρήματα και ποιες επιχειρήσεις των Κουτσολιούτσων χρηματοδότησε η εταιρεία Endeavor; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά» οι απαντήσεις που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε περισσότερα:

Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (και πώς να το χάσετε)