Χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλ. Στεφανής παρουσίασε συγκεκριμένες φωτογραφίες προκειμένου να ενισχύσει όσα έλεγε. Ήδη είχε προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση αναφορικά με το τι θα γίνει στις υπάρχουσες δομές των νησιών, ανακοινώνοντας ότι κάποιες εξ αυτών θα μετατραπούν σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις και ότι κάποιες θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από άλλες.

Όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που ανέδειξε το θέμα, έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση των φωτογραφιών, οι οποίες διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, σε μία από αυτές που φέρει τον τίτλο «Κάτοψη» και που, σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, απεικόνιζε «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους διάφορους χώρους: Με το μπλε χρώμα είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, με το ροζ χρώμα είναι οι χώροι που θα τρώνε. Υπάρχουν γήπεδα, υπάρχουν λατρευτικοί χώροι, υπάρχουν σχολεία. Και βεβαίως, υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις που αφορούν την παροχή νερού, πετρελαίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς και βεβαίως οι χώροι ενδιαίτησης του προσωπικού που θα λειτουργεί τη δομή αυτή», εντοπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, το κέντρο το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι τοποθετημένο σε ένα ερημονήσι. Πρόκειται για τη νησίδα Λέβιθα που υπάγεται διοικητικά στη Λέρο και στην οποία κατοικεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μονάχα μία οικογένεια.

Σε άρθρο του, με τίτλο «Σαρώστε τους κάτω από το χαλί», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, διατυπώνει την εκτίμηση πως τα κυβερνητικά στελέχη πιθανόν να είχαν την πρόθεση να το ανακοινώσουν σε ύστερο χρόνο, αλλά «τους ξέφυγε». «Ατυχής διαρροή; Δοκιμαστική πρόβα τζενεράλε; Τροχειοδεικτικά πυρά; Ας μην περιμένουμε την απάντηση (που έχει ήδη, έτσι κι αλλιώς, αργήσει)», αναφέρει.

Πλήρη άγνοια δηλώνει, μιλώντας στο «Έθνος», ο Μιχάλης Κόλλιας, δήμαρχος Λέρου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η Λέβιθα. Ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να στηθεί τέτοια υποδομή στο νησί, το οποίο δεν έχει νερό, ούτε ηλεκτρικό.