«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα που είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Φ. Γκράντι, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σημειώνοντας ότι μιλά και με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο με αυτή του Ύπατου Αρμοστή του ΠΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις δομές υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων. Σε όλες της χώρες υποδοχής. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ισπανία. Αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κρίση. Το μήνυμα μου λοιπόν είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να δώσουμε λύσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Φ. Γκράντι σημείωσε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Λέσβο, η πρώτη ήταν το διάστημα 2015 – 2016. «Οι αφίξεις σήμερα δεν είναι αυτές του 2015 – 2016 αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρυσι. Και οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο είναι πολύ κακές. Οι αριθμοί των Αφγανών και των Σύρων προσφύγων κυρίως αυξάνονται ξανά» σημείωσε.

«Τρία πράγματα θα συζητήσω με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αύριο. Οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Δεν μπορούμε να έχουμε στη Ευρώπη τέτοιους χώρους. Όποια κι αν είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες. Δεδομένης της πίεσης στις τοπικές κοινωνίες είναι επείγον να απεγκλωβιστεί κόσμος από τα νησιά. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μεταφορά περισσότερων ατόμων στο εσωτερικό το οποίο εμείς πλήρως υποστηρίζουμε. Και για την υλοποίηση του συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση» σημείωσε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στάθηκε στην αντιπροσφυγική νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα.

«Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρηγορότερα τη διαδικασία ασύλου. Αυτό είναι κάτι που κατ’ αρχήν κρίνουμε θετικά. Έχουμε βέβαια κάποια ερωτήματα όπως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδικασίας δεν έχω απάντηση και πρέπει να την έχουμε από την κυβέρνηση. Τέλος, ανησυχώ και ξέρω ότι και ο Πρωθυπουργός ανησυχεί για τα παιδιά πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνα. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος» ανέφερε συγκεκριμένα.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, τελικά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ συνάντησε τον πρωθυπουργό την Τετάρτη, με τις πληροφορίες που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου να αναφέρουν πως οι δύο άντρες είχαν «μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, λόγων των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία και την ανάγκη να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην κρίση».

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή του εδώ Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην προετοιμασία και έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και στη σημαντική προσφορά του προσωπικού της στα βασικά σημεία εισόδου και στην ενδοχώρα, για την ταχεία εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης πληροφόρησε περαιτέρω τον Φ. Γκράντι σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο» των Αγαπηδάκη-Φωτιάδη, «που έχει στόχο τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNHCR και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Φ. Γκράντι για τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και για τον προσφάτως υιοθετηθέντα από το ελληνικό Κοινοβούλιο νέο νόμο για το άσυλο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά, χωρίς να γίνει γνωστή η στάση που τήρησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης η κα Pascale Moreau διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας, ο Philippe Lecrerc, εκπρόσωπος UNHCR στην Ελλάδα, ο Dustin Okazaki, συνεργάτης του γραφείου του κ. Grandi και από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Με τη δημοτική αρχή

Κατά την άφιξη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ο οποίος να σημειώσουμε έχει δημιουργηθεί από το Δήμο, τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, συζήτησε με τον Φ. Γκράντι για το θέμα των αιτούντων άσυλο και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Τόνισε «την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι του νησιού έως τώρα, αλλά και την ανησυχία και ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι μαζικές ροές από την Τουρκία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αφύπνιση όλης της Ευρώπης και την στήριξή της προς τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά, που έχουν επιβαρυνθεί έως τώρα». Επισήμανε, δε, την ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανάγκη ελέγχου των ΜΚΟ.

«Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης, όπως και η αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι έλαβε το μήνυμα του Δημάρχου και θα το μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή για συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «θύματα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου».

Κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο ο Φ. Γκράντ επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον καταυλισμό της Μόριας και περπάτησε στο εκτός του ΚΥΤ χώρο όπου ζουν περί τους 10.000 αιτούντες άσυλο. Ενώ πριν αναχωρήσει είχε συναντήσεις με πρόσφυγες, συνεργαζόμενες μη Κυβερνητικές και τοπικούς φορείς.