Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια ο ξεσηκωμός όλων των κατοίκων των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν για καύση αποβλήτων, έβαλε τότε φρένο στα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σχέδια της επιχείρησης.
 
Πριν όμως από περίπου ένα μήνα η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΥΠΕΚΑ, ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ και του έδωσε άδεια καύσης απορριμμάτων και «εναλλακτικών καυσίμων».
 
Με την πρόσφατη τροποποίηση της ΑΕΠΟ όχι μόνο δεν προωθείται η ανακύκλωση αλλά, αντίθετα, μπαίνει βαριά ταφόπλακα πάνω της, επισημαίνεται στην ερώτηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, υλικά που ανακτώνται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με βασικότερα το «Χαρτί – Χαρτόνι» και τα «Πλαστικά», αντί να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή άλλων υλικών (αυτό άλλωστε σημαίνει ανακύκλωση), οδηγούνται σε ενεργειακή καύση.
 

Τραγικές επιπτώσεις
 

Η «αναβάθμιση», από την ΕΕ και την κυβέρνηση, της επικίνδυνης για την υγεία, με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, καύσης αποβλήτων από μέθοδο διάθεσης σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης, σε συνδυασμό με τη γενίκευση σε πανελλαδικό επίπεδο της «επεξεργασίας» – μέσω ΣΔΙΤ – των σύμμεικτων αποβλήτων, θα έχει σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να πληρώνουν πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αλλά και να υποστούν τις βαριές και τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού, σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.
 
Τέλος, ερωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
 
Να ανακαλέσει την αδειοδότηση με δεδομένο ότι, προς χάριν των κερδών της επιχείρησης, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και συνολικά το περιβάλλον.
 
Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ με δεδομένο ότι αγγίζει πλέον τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
 
Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης στον χώρο και να χωροθετηθεί σε άλλο μακριά από την κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας.