Οι δυο Ευρωβουλευτές, επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η Κομισιόν έχει συστήσει Task Force προετοιμασίας για την εφαρμογή του κεκτημένου στην υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση πολιτεία» και ρωτούν, μεταξύ άλλων αν «η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ικανό εγγυητή της ασφάλειας του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου σε μιαν επανενωμένη Κύπρο».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι διαπραγματεύσεις για λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επίλυση του στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, με εφαρμογή του κεκτημένου αποτελεί κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα τόσο της Ομοσπονδιακής Κύπρου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν έχει συστήσει Task Force προετοιμασίας για την εφαρμογή του κεκτημένου στην υπό Τ/Κ διοίκηση πολιτεία. Επίσης την προηγούμενη βδομάδα οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν επαφές με εκπροσώπους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ερωτάται η Κομισιόν

1. Πως σκέφτεται η Κομισιόν να αξιοποιήσει το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ασφαλείας το ευρώ και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην υπό Τ/Κ διοίκηση πολιτεία;
2. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των επαφών Μαυρογιάννη-Ναμί με τους εκπροσώπους της Κομισιόν;
3. Μπορεί η ΕΕ να αποτελέσει ικανό εγγυητή της ασφάλειας του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου σε μιαν επανενωμένη Κύπρο;