Στις χώρες που συνορεύουν με τον Αρκτικό Κύκλο οι τάρανδοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά εποχιακά φεστιβάλ που σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Μπορεί τα πάλλευκα τοπία να μην γεμίζουν με πολύχρωμα λουλούδια, όμως η επιμήκυνση της μέρας είναι πολύ σημαντικός λόγος για να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης οι Sámi , οι αυτόχθονες Εσκιμώοι της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία.

Στο χωριό Hetta κατά τη διάρκεια της Heahtá Márjjábeivviid, την ετήσια γιορτή της Αγίας Μαρίας (από 23 εώς 25 Μαρτίου), οι καλύτεροι αθλητές των Sámi αγωνίζονται μαζί με τα πλάσματα που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, τους ταράνδους. Ο πληθυσμός των ταράνδων στη Λαπωνία είναι λίγο μεγαλύτερος από τους κατοίκους (220.000 έναντι 203.000). Κυκλοφορούν σε κατάσταση ημι-ελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ ώστε να γίνονται ορατοί τη νύχτα από τους οδηγούς.

Η προσφορά των μεγαλόσωμων τετράποδων στους ανθρώπους είναι τεράστια: αποτελούν μεταφορικό μέσο ενώ το γάλα, το δέρμα και τα κέρατά τους, χρίζουν απαραίτητης σημασίας στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η ικανότητα και η δύναμη των βοσκών κρίνεται στους αγώνες που γίνονται, καθώς οι τάρανδοι τρέχουν σέρνοντας ένα σκιέρ πίσω τους. Οι εκδηλώσεις της γιορτής πραγματοποιούνται στην κορυφή της παγωμένης λίμνης Ounasjärvi

Βορειότερα του λαπωνικού χωριού Hetta  κατά 80 χιλιόμετρα, στο Kautokeino  της Νορβηγίας, το παγκόσμιο κύπελλο ταρανδοδρομιών ξεκινά κάθε Φεβρουάριο. Συνολικά έξι αγώνες διεξάγονται σε όλη τη βόρεια περιοχή της Σκανδιναβίας, συμπεριλαμβανομένων δύο εξορμήσεων των 1.000 μέτρων στο Hetta  και ένα σύντομο αγώνα δρόμου 12 μέτρων πιο βόρεια στη Νορβηγία, στο Badje Máze. Ο τελικός αγώνας των 1.000 μέτρων λαμβάνει χώρα πίσω στο Kautokeino  τον Απρίλιο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία ν’ αγωνιστούν στον Τομέα Τουρισμού την τελευταία μέρα, υπογράφοντας με ευθύνη τους, αλλά για την ασφάλειά τους αγωνίζονται με έλκηθρα και όχι με σκι.

Το φεστιβάλ γούνας (Fur Rendezvous), γνωστό και ως Rondy Festival, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, το Anchorage  το 1937. Ένας κάτοικος του Anchorage τότε, ο Vern Johnson  σκέφτηκε να διοργανώσει ένα μικρό φεστιβάλ ώστε να φέρει κοντά τους κατοίκους της τότε αραιοκατοικημένης πόλης. Εκτός από τα χρόνια του πολέμου, το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο έκτοτε με σκοπό τον εορτασμό του ερχομού της άνοιξης. Η φετινή διοργάνωση – 24 Φεβρουαρίου ως 4 Μαρτίου – φιλοξένησε όπως κάθε χρόνο μία σειρά εκκεντρικών εκδηλώσεων. Διαγωνισμοί τουαλέτας γούνας και γενειάδας, παιχνίδια για τα παιδιά και την οικογένεια, μουσικά και θεατρικά θεάματα, αθλητικοί αγώνες, είναι μόνο μερικά από τα δρώμενα του δημοφιλούς φεστιβάλ, σε πολλά από τα οποία είναι απαραίτητη η συμμετοχή των αξιαγάπητων ταράνδων.