Μιλώντας στο γερμανικό Spiegel, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», λέγοντας πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.
 
Ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης ρωτήθηκε με επισήμανση των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στη FAZ. Ο Ευ.Βενιζέλος, ανέφερε το περιοδικό, κάλεσε για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
 
«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα» τόνισε ο Ρέγκλινγκ στην απάντησή του, μιλώντας για το τρέχον πακέτο που χρηματοδοτείται από τον μόνιμο μηχανισμό. 
 
«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», τόνισε.
 
Ως εκ τούτου, υποστήριξε, το περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι «εξαιρετικά μικρό» και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούν να μειωθούν. «Ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του είπε», λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει ο πιστωτής, εν προκειμένω η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Κόντρα για το χρέος

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ επιδίδονται εσχάτως αφενός κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου αξιωματούχοι των Βρυξελλών και ευρωπαϊκός Τύπος.

Μήλον της έριδος το μέλλον της ελληνικού προβλήματος χρέους στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η διάσταση απόψεων για το αν η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές το τρέχον έτος ή θα πρέπει να υποβληθεί στη δοκιμασία ένταξής της σε ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-17.

Το επιθυμητό σενάριο για το Μαξίμου, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι να «πάει» τον Οκτώβριο στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχοντας επιβεβαιώσει τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα και διανείμει το 70% εξ αυτού στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, έχοντας ξεπεράσει τον κάβο των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και φυσικά έχοντας φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές απομείωσης του ελληνικού χρέους χωρίς νέο πρόγραμμα και νέα μέτρα.

Σενάριο που όμως φαίνεται να μην προωθούν οι Βρυξέλλες, οι οποίες όπως διαρρέουν στον Τύπο, με προφανώς στοχευμένα δημοσιεύματα, επιδιώκουν τη συνέχιση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι το 2017, ανεξαρτήτως μάλιστα του ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.        

Μάλιστα η αντιπαράθεση, αρκετές φορές, υπερβαίνει το διπλωματικά «ανεκτό», όπως για παράδειγμα η συνέντευξη του  Κάρστεν Σνάιντερ, εκπροσώπου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα στην εφημερίδα Kölner-Stadt-Αnzeiger, ότι η χώρα μας «δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές» και ότι ο ίδιος «δεν θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα». Στην ίδια εφημερίδα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

(με πληροφορίες από vima.gr, naftemporiki.gr)