του Μηνά Κωνσταντίνου

Την περασμένη Πέμπτη, μετά από περιπέτεια πέντε, σχεδόν, ετών, η υπόθεση της παρενόχλησης τριών κοριτσιών από τον επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το κυλικείο του σχολείου τους, έλαβε επιτέλους τέλος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον κυλικειάρχη σε δύο χρόνια φυλάκιση «για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου νεότερου των 15 ετών», δικαιώνοντας τα τρία ανήλικα κορίτσια, που όταν έπεσαν θύματα παρενόχλησης ήταν μόλις 12 και 14 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στη δίκη οι γονείς των τριών κοριτσιών, ο επιχειρηματίας τηλεφωνούσε και παρενοχλούσε το ένα από τα τρία παιδιά, έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, τις φιλούσε και έκανε και άλλες σεξουαλικού περιεχομένου χειρονομίες όταν τα κορίτσια προσέρχονταν στο κυλικείο του σχολείου τους για να αγοράσουν το κολατσιό τους. Επιπλέον, η μια από τις μητέρες κατέθεσε ότι ο άντρας, που δούλευε το κυλικείο, προσέβαλε με έντονου σεξουαλικού περιεχομένου φράσεις την 14χρονη κόρη της.

Από τις καταθέσεις και των τριών γονέων προέκυψε πως τα παραπάνω περιστατικά είχαν τεθεί επανειλημμένως σε γνώση του γυμνασιάρχη του σχολείου σε όλη τους την έκταση, ενώ σύμφωνα με τη μητέρα ενός εκ των κοριτσιών, ενήμερη ήταν και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου.

Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, καθώς ο διευθυντής ποτέ δεν τον ανέφερε, και ο ιδιοκτήτης του κυλικείου ποτέ δεν ελέγχθηκε πειθαρχικά για τις καταγγελίες αυτές. Αντιθέτως, η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που μία από τις τρεις μαθήτριες αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, για να αποφύγει αυτό που κατά τη δίκη χαρακτηρίστηκε ως «κόλαση».

Γυμνασιάρχης εναντίον μαθητριών του

Η ανεπάρκεια του διευθυντή του σχολείου να πράξει τα δέοντα για την προστασία των παιδιών, για τα οποία είναι θέσει υποχρεωμένος από την πολιτεία, δε σταματά στην απραξία του απέναντι στις καταγγελίες. Μετά τη μήνυση κατά του κυλικειάρχη, ο διευθυντής του γυμνασίου εμφανίστηκε στη δίκη ως ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης, πλην της συζύγου του κατηγορουμένου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως γυμνασιάρχης και κάτοικοι της Μυτιλήνης έχουν πρόσφατο «παρελθόν», καθώς ο πρώτος έχει απασχολήσει επανειλημμένως την επικαιρότητα με την εθνικοσοσιαλιστική του δράση και τις επιλογές του. Μάλιστα, όχι τυχαία, η τοπική κοινωνία χαρακτηρίζει την περίπτωσή του ως «Φαινόμενο Μακρυπούλια».


Παλαιότερα «διαπιστευτήρια» του διευθυντή σε τοίχο του σχολείου του 

Ο εν λόγω διευθυντής είναι ο ίδιος που είχε ασκήσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον δημοσιογράφο Βασίλη Μπαλάσκα της εφημερίδας της Λέσβου «Εμπρός» και του ΑΠΕ, που σε άρθρο του είχε καταγγείλει την εθνικοσοσιαλιστική δράση του δημόσιου λειτουργού στο νησί, η οποία ήταν κάθε άλλο παρά κρυφή.

Όπως κατήγγειλε τότε ο δημοσιογράφος στο άρθρο του με τίτλο «Μαθήματα Εθνικοσοσιαλισμού», ο διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης τότε, διαχειριζόταν ιστολόγιο το οποίο προπαγάνδιζε τον εθνικοσοσιαλισμό και τον νεοναζισμό, παραθέτοντας άρθρα της Χρυσής Αυγής, του Στόχου και άλλων αντίστοιχων φιλοναζιστικών πηγών, ενώ στη σελίδα του προωθούσε έως και κείμενα του γνωστού Ναζί Ρούντολφ Ες, καθώς και άλλες ναζιστικές ιστοσελίδες. Και όλα αυτά, μέσω μίας ιστοσελίδας η οποία χρησιμοποιούσε το ενδοδίκτυο του υπουργείου Παιδείας (http://users.sch.gr/makripulias/), με τίτλο μάλιστα, που παρέπεμπε στην επιστροφή της άρειας φυλής (Έσεται ήμαρ). 

Σημειώνεται πως κατά το πρόσφατο παρελθόν, έφτασε στο σημείο να προβάλλει σε σχολική εκδήλωση, ντοκιμαντέρ που έκανε λόγο για τον «μύθο των νεκρών του Πολυτεχνείου».

Το δικαστήριο, μετά τη μήνυση, αθώωσε τον δημοσιογράφο για την κατηγορία της συκοφαντίας, καταδικάζοντάς τον για απλή εξύβριση, αποφαινόμενο πως ο όρος «νεοναζί» που χρησιμοποίησε, θα έπρεπε να αντικατασταθεί από τον πιο κόσμιο «εθνικοσοσιαλιστής».

Η ιστοσελίδα του γυμνασιάρχη, όπως είχε φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο του 2010


Για το ιστολόγιο και το περιεχόμενό του εθνικοσοσιαλιστή γυμνασιάρχη, το οποίο δεν βρίσκεται πλέον online στο διαδίκτυο, σε βάρος του είχε διενεργηθεί, στα μέσα του 2011, Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Κατά την ΕΔΕ, ως μάρτυρας υπεράσπισης είχε εμφανιστεί ο ίδιος επιχειρηματίας του κυλικείου, που την Πέμπτη καταδικάστηκε για παρενόχληση των ανήλικων κοριτσιών.

Λίγους μήνες αργότερα, στα μέσα Μαρτίου του 2012 σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ιδιοκτήτης του κυλικείου ξεκίνησε να παρενοχλεί τις μαθήτριες, με τον διευθυντή του σχολείου να μην συγκινείται από τις καταγγελίες των γονιών των κοριτσιών. Σημειώνεται δε, πως ο κυλικειάρχης τυγχάνει στενός συγγενής του συνονόματού του, «Χρυσαυγίτη με Τατουάζ το Άουσβιτς στην Πρώτη Γραμμή των “Αγανακτισμένων” Κατοίκων της Λέσβου», που είχε γίνει γνωστός από τα επεισόδια του περασμένου Σεπτεμβρίου στο νησί.

Βρέξει-χιονίσει, στις θέσεις τους και οι δύο

Μετά από έφεση που άσκησε κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ο καταδικασθέντας ιδιώτης αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός», μόλις ο δήμαρχος της Λέσβου ενημερώθηκε για το περιστατικό, απαίτησε ο εν λόγω κυλικειάρχης να φύγει από το σχολείο. Ωστόσο, καμία θεσμική διαδικασία δεν έχει κινηθεί, τόσο κατά του ιδιώτη για την καταδίκη του, όσο και κατά του γυμνασιάρχη που πήρε απροκάλυπτα θέση υπέρ του.

Τα ονόματα του διευθυντή του σχολείου και του καταδικασθέντα κυλικειάρχη βρίσκονται στη διάθεση του ThePressProject, αρκετών μέσων ενημέρωσης καθώς ακόμα περισσότερων δημοσίων και δημοτικών ελεγκτικών υπηρεσιών. Με τη σειρά τους, το υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, η Περιεφειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, οφείλουν να θέσουν σε γνώση των πολιτών, εάν και πώς προτίθενται να αντιδράσουν στα γεγονότα.

Ο διευθυντής δημόσιου γυμνασίου σχολείου, με την ανοχή των κρατικών μηχανισμών, παρέμεινε κατά το παρελθόν στη θέση του, παρά τα καταγγελτικά τοπικά δημοσιεύματα που αποκάλυψαν τον ακατάλληλο χαρακτήρα των απόψεων που προσπαθούσε να προπαγανδίσει στους μαθητές. Η ελληνική πολιτεία παραμένει, επί της ουσίας, άπραγη.

Από το παραπάνω περιστατικό, προκύπτει πως ο διευθυντής δεν διστάζει ούτε να σταθεί απέναντι από τα παιδιά, τα οποία υποτίθεται πως έχει διοριστεί για να προστατεύει, υποστηρίζοντας κάποιον που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη εξέθεσε τρία από αυτά σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά του.

Θα παραμείνει και σήμερα άπραγη η ελληνική πολιτεία;