της Συντακτικής Ομάδας του (φιλ≠) ελευθέρως 

Αρχικά, δείχνει να συμμερίζεται τη θέση της Τουρκίας, όχι μόνο γιατί από το 2015 φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατ. πρόσφυγες, αλλά γιατί αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα υπάρχουν από τη μία χιλιάδες πρόσφυγεςκαι από την άλλη χιλιάδες στρατού και αστυνομίας. Είναι προφανές το ποιος φαίνεται ο καλός και ποιός ο κακός σε αυτή την ιστορία, για όσους τουλάχιστον αποφάσισαν να μη ζήσουν το πολεμικό δράμα που έχει στηθεί από κυβέρνηση και τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες 48 ώρες.

Κι ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα της χώρας να προστατεύει τα σύνορά της, η ανακοίνωση κάνει σαφές ότι ούτε η Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων (1951) ούτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της αποδοχής αιτήσεων ασύλου. Το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, το οποίο ήρε προχθές η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επιτρέπει μόνο τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής και διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δε μπορεί, δηλαδή, ένα κράτος-μέλος να άρει την προστασία ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Όλοι γνωρίζουμε, ωστόσο, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με οποιοδήποτε άσυλο. Αυτό που θα μείνει όταν η κρίση καταλαγιάσει, θα είναι άλλο ένα προηγούμενο καταπάτησης ενός ακόμα θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, που πρωτίστως θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων της χώρας μας. Δηλαδή όλους εμάς.

Κι ενώ η αναφορά του ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, απευθύνει το ίδιο κάλεσμα και για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα. Είναι, όμως, ανάγκη να προετοιμάσουμε τις ανθρωπιστικές δομές της χώρας για το γεγονός ότι σήμερα στο Ιντλίμπ περιμένουν άλλοι 950.000 πρόσφυγες. Και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει μερικά ακόμη εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, καθώς σήμερα η έρημος είναι στη Τζέντα, αλλά μέχρι το 2050 θα έχει φτάσει στη Δαμασκό, δημιουργώντας την ανάγκη μετακίνησης τεράστιων αριθμών ανθρώπων.

Η τιμωρητική διάθεση που δείχνει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος ενάντια στους πρόσφυγες, η ρητορική που υιοθετείται, αλλά και τα ακραία μέτρα όπως η ρίψη μπογιάς και πραγματικών πυρών (κάτι για το οποίο, μάλιστα, ο τοπικός τύπος κοκορεύεται ότι είναι “άλλη μία έξυπνη κίνηση”), το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση στην οποία μπαίνει η χώρα. Ούτεο κρατικός μηχανισμός ούτε οι τοπικές κοινωνίες προετοιμάζονται για αυτό που έρχεται και για αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει. Αντίθετα, δείχνουν να μην έχουν αντίληψη του τι έρχεται. Αυτή η αδράνεια, φυσικά, εξυπηρετεί τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι βρίσκουν μέσα στην ένταση μία χρυσή ευκαιρία να ενισχύσουν ακριβώς αυτά τα αφηγήματα, που θα τους εξασφαλίσουν λίγα ακόμη χρόνια επιβίωσης στους θώκους της εξουσίας. Μέχρι τώρα ήταν η “κανονικότητα” και η “επιτελικότητα”. Τώρα είναι η “αποτροπή”.

Εδώ και λίγα χρόνια, αλλά πιο εμφανώς τους τελευταίους μήνες, στον ακριτικό Έβρο καλλιεργείται συστηματικά η μισαλλοδοξία και το μίσος ενάντια στους πρόσφυγες. Στην αρχή με ειρωνείες, πιο πρόσφατα με προτροπή στην ωμή βία. Ευθύνη για αυτό έχουν ομάδες και πρόσωπα συγκεκριμένων πολιτικών αποχρώσεων, οι οποίοι, ενώ έχουν αποτύχει παταγωδώς να θωρακίσουν την περιοχή αναπτυξιακά, οικονομικά και πολιτισμικά τις τελευταίες δεκαετίες, συντηρούν μία ρητορική η οποία ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά.

Καθώς το κάνουν αυτό, υπονομεύουν την ειρήνη και την πρόοδο της περιοχής, δυσχεραίνοντας τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, αφού ανάγεται σε αμιγώς στρατιωτικό ένα ζήτημα το οποίο έχει ανθρωπιστικές, διαχειριστικές, διεθνείς, διμερείς και πολιτικές διαστάσεις.

 

H στήλη (φιλ≠) ελευθέρως παίρνει θέση σε ζητήματα επικαιρότητας από ριζοσπαστική σκοπιά. Η σύνταξη της στήλης γίνεται συλλογικά από τη συντακτική της ομάδα και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για αποστολή προτεινόμενων κειμένων προς δημοσίευση ή και επικοινωνία με τη συντακτική ομάδα της στήλης μπορείτε να μας αποστέλλετε e-mail στο [email protected]