Ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο κυκλοφορίας των πολιτών ετοιμάζουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της στα τηλεοπτικά κανάλια από το πρώι της Δευτέρας, στον απόηχο των εικόνων τρομακτικού συνωστισμού από τα κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας.

Την επίθεση στους πολίτες ξεκίνησε από τηλεοράσεως του ANT1 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δηλώνοντας πως «πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει». Ο ίδιος προανήγγειλε ανοιχτά μαγαζιά και την επόμενη Κυριακή, αναφέροντας ακόμα πως «υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%».

Την ίδια ώρα, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυπτε ακόμα περισσότερο τα κυβερνητικά σχέδια περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, περιγράφοντας μία εφαρμογή που θα λειτουργεί μέσα από την πλατφόρμα e-katanaloti, την οποία όπως είπε «συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη».

«Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει» ανέφερε σχετικά με ερωτήματα για πιθανό «κόφτη» στα γραπτά μηνύματα των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει μέσα από την πλατφόρμα που περιέγραψε. Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας, τον χορό των κυβερνητικών δηλώσεων για περιορισμό των μηνυμάτων των πολιτών στο 13033 ακολουθούν σύσσωμα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Μία ακόμα παρέμβαση για το θέμα, ενδεικτική της ατμόσφαιρας που καλλιεργείται, έκανε ο έκπτωτος συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ που καλείται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές, Σταύρος Μπαλάσκας, που από την τηλεόραση του OPEN επιτέθηκε στους πολίτες, δηλώνοντας «μας τη φύλαγαν από τις γιορτές».

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υποστήριξε πως δεν μπορούσαν να προβλεφθούν οι εικόνες συνωστισμού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα των πόλεων της χώρας, πως η αστυνομία έκοψε πολλά πρόστιμα σε πολίτες που είχαν υπερβεί τις δύο ώρες «που είχαν διαθέσιμες για τις αγορές τους», και πως υπήρξαν αρκετά περιπολικά και ομάδες Ζήτα στους δρόμους της Αθήνας.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απέφυγε άκομψα να τοποθετηθεί, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για το θέμα, και υποστηρίζοντας πως θα επανέλθει όταν θα ξέρει.