Όπως ανέφερε ο Κ. Λουράντος, σε περίπτωση που αντί για τροποποίηση του διευρυμένου ωραρίου και θεσμοθέτηση υποχρεωτικού μέγιστου ορίου λειτουργίας των φαρμακείων, προχωρήσει η εφαρμογή υποχρεωτικού μίνιμουμ ωραρίου, οι φαρμακοποιοί θα απαντήσουν με κατάργηση των εφημεριών.

Υπογράμμισε ότι το μέτρο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις των δανειστών, είναι άδικο και αντίθετο με την έννοια της εφημερίας. «Αυτή η … “ρύθμιση” είναι αντίθετη και με την έννοια της εφημερίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτή υφίσταται μόνο όταν τα φαρμακεία είναι όλα υποχρεωτικά κλειστά και όχι όταν είναι ανοιχτά. Με άλλα λόγια, πώς μπορείς να υποχρεώσεις οποιονδήποτε να εφημερεύει, όταν πιο πέρα και ίσως σε πιο εμπορικό σημείο, ο … διευρυμένος εισπράττει το φιλέτο της εφημερίας».

Τόνισε ότι ευελπιστεί να «είναι φάρσα» το μέτρο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα βρουν ούτε διανυκτερεύον φαρμακείο ανοιχτό στην Αττική».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του ισχύοντος διευρυμένου ωραρίου είχε οδηγήσει σε κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της τρόικας στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την το υπουργείου να προτείνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο λειτουργίας κατά το πλαίσιο των εμπορικών καταστημάτων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την τρόικα που επέμεινε στο παρόν καθεστώς των φαρμακείων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θεσπίζεται υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας φαρμακείου, καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Το μοντέλο του ελάχιστου ωραρίου είναι αυτό που φαίνεται πως θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr