Το «πρώτο βήμα» έκανε σε επίπεδο δήλωσης προθέσεων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προκειμένου η νέα προεδρία των ΗΠΑ, να σημάνει και νέο αέρα στη βελτίωση των διμερών σχέσεων των χωρών.
Όπως δήλωσε το Σάββατο ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, είναι πρόθυμος να «γυρίσει τη σελίδα» με τις ΗΠΑ υπό τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν,, ζητώντας να ανοίξει ένας «νέος δρόμος» στις μεταξύ τους σχέσεις που επί δεκαετίες δοκιμάζονται από εντάσεις με κυρίαρχες τις ΗΠΑ να επιδιώκουν ουκ ολίγες; φορές να επιβάλλουν τη θέλησή τους πολιτικά και στρατιωτικά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Καράκας, έλαβε νέες διαστάσεις κατά την προεδρία Τραμπ, όταν ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, Βενεζουελάνος πολιτικός Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας, επιχειρώντας να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα και με εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, κάτι που η προεδρία Μαδούρο απέτρεψε επιτυχώς.
Ωστόσο μετά την αναγνώριση Γκουαϊδό από τις ΗΠΑ, ω; μεταβατικού προέδρου της χώρας της Λ. Αμερικής, Καράκας και Ουάσιγκτον έσπασαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις στις 2ε3 Ιανουαρίου του 2019
Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ είχε χτυπήσει και οικονομικά τη Βενεζουέλα, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο Καράκας , συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο πετρελαίου από το 2019, επιχειρώντας να αυξήσουν την εσωτερική πίεση αλλά και τη διαρροή υποστηρικτών προς τον Γκουαϊδό για να ανατραπεί ο εκλεγμένος πρόεδρος Ν. Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει δικτάτορα.
Ωστόσο εν είδη μιας νέας αρχής, ο Μαδούρο σημείωσε ότι «είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο στις σχέσεις μας με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τον διάλογο, την επικοινωνία και την κατανόηση», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης, μιλώντας σε κοινό υποστηρικτών του.
Ο Μπάιντεν θα «στοχεύσει» καλύτερα
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι παρά τη χείρα φιλίας που τείνει το Καράκας, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη ασχέτως της αλλαγής προέδρου, να εξακολουθήσει να στηρίζει τον Γκουαϊδό αλλά και την διεθνή προσπάθεια για μια μετάβαση της χώρας σε αστικοδημοκρατικό πολίτευμα.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο επιλεχθείς από τον Μπάιντεν ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Άντονυ Μπλίνκεν στη γερουσία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να «στοχεύσει αποτελεσματικότερα» αναφορικά με τις κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, οι οποίες σκοπεύουν στην αύξηση της πίεσης είτε παραίτησης είτε εκδίωξης του Μαδούρο. Επίσης είχε προσθέσει ότι θα εξετάσει την αύξηση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Βενεζουέλα.
Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, ο Μπλίνκεν είχε υπογραμμίσει ότι «χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική που να μπορεί να αποκαταστήσει τη Βενεζουέλα ως δημοκρατία, ξεκινώντας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.