Στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν εκτός από το Κυπριακό, ζητήματα όπως οι διμερείς σχέσεις και το μεταναστευτικό.
 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε αναφερόμενος στο Κυπριακό πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου και να τεθεί υπό την έγκριση του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα.
 
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία της έναρξης των συνομιλιών και στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης για τη διαμόρφωση νέας γενιάς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 

Α. Νταβούτογλου: Χάθηκε χρόνος

 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το 2004 έως σήμερα. «Το 2004 με το Σχέδιο Ανάν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πάντα» υποστήριξε προσθέτοντας πως αποτελεί σημαντικό κεκτημένο σε σχέση με το Κυπριακό. Ωστόσο, παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της διαδικασίας.
 
Ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε: «Εμείς, ως Τουρκία, προσπαθήσαμε» και συμπλήρωσε πως και η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε αρκετά ελαστική στη στάση της ως προς αυτό. «Θα προσπαθήσουμε να επιδείξουμε θετική στάση για την επίλυση» είπε.
 

Ενταξιακή προοπτική

 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα θέματα που συνδέονται με την Τουρκία και την ενταξιακή της προοπτική, καθώς και με τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.
 
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει όλες τις διαδικασίες για τη διεύρυνση της Ε.Ε., σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υποψήφια προς ένταξη κράτη.
 
 

Θέμα ασφάλειας το μεταναστευτικό
 

Υπογράμμισε, δε, ιδιαίτερα την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε., που θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου, και υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης σημειώνοντας ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί και θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες.
 
«Η Συμφωνία Επανεισδοχής μάς ενδιαφέρει γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά μας ενδιαφέρει και γιατί ανοίγει την οδό προς την απελευθέρωση των θεωρήσεων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 

Συμβούλιο συνεργασίας 
 

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τη σειρά του αναφέρθηκε στις πολύ θετικές σχέσεις, όπως είπε, που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην υπογραφή 27 διμερών συμφωνιών μέσα σε τριάμισι με τέσσερα χρόνια και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.
 


Συναλλαγές ύψους 5 δισ. δολ. 
 

Αναφέρθηκε επίσης στο ύψος των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, που σήμερα φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπογράφουν καθημερινά Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
 
Ως προς τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν ακόμη και τα «δύσκολα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- θέματα των σχέσεών μας. Όπως είπε, έχει σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις, οι συζητήσεις για το Αιγαίο να διεξάγονται σε φιλικό κλίμα.
 

Ανέγερση τζαμιού στο Βοτανικό

 
Ως πράξεις που αποδεικνύουν την καλή θέληση της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την επιστροφή περιουσιών Βακουφίων που αγγίζουν σε αξία τις 1,4 εκατομμύρια λύρες. «Αυτό είναι σαφές και στις σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την κυβέρνηση» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: 
 
«Εμείς, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι ένα κράτος, όπου υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κράτους – θρησκείας και υπό αυτή την έννοια εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο που άπτεται των θεμάτων αυτών».
 
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σταθερή και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ εξέφρασε «θλίψη του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Φετιχέ Τζαμί, στην Αθήνα».
 
Επίσης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση ιστορικών μνημείων με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και έφερε ως παράδειγμα το Ιμαρέτ Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Κατέληξε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία αυτής της κοινής κληρονομιάς».
 
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η προστασία των μνημείων είναι υποχρέωση όλων των κρατών -μελών του ΟΗΕ και της UNESCO και πρόσθεσε ότι έχει στη διάθεσή του, ολόκληρο φάκελο για αναστηλώσεις οθωμανικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, που όπως είπε είναι οικουμενικό μνημείο και σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διεθνής θεσμός, όχι τουρκικός και προσδιορίζει την Ορθοδοξία. «Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συγκροτείται η οικουμενική έννοια της χριστιανοσύνης. Δεν προσδιορίζεται, όχι μόνο η Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία, αλλά ούτε καν η Δυτική, γιατί και αυτή προσδιορίζεται σε αναφορά προς την Ανατολική και τούμπαλιν» δήλωσε.
 
Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση με δημόσια δαπάνη τεμένους στον Βοτανικό για όλους τους Μουσουλμάνους, που ζουν στην Αθήνα. 
 
Αναφερόμενος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η σαρία και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ρόλο του μουφτή ως δικαστή λύνονται με καλόπιστο διάλογο.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στις διερευνητικές επαφές, που συνεχίζονται εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.
 
Το απόγευμα της Παρασκευής οι Ευ. Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου εγκαινίασαν από κοινού τη νέα έδρα της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.