Ανταπόκριση από Βρυξέλλες της Χριστίνας Βασιλάκη

«Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης θα συζητηθούν τυχόν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν αυτή κριθεί αναγκαία», ήταν η δηλωση του επικεφαλής, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Η ανάγκη για συνέχιση της «μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» της Ελλάδας ως προαπαιτούμενου για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους αποτυπώθηκε και σε επίσημη ανακοίνωση που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.  «Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιβεβαίωνουν τη δέσμευσή τους οτι θα παράσχουν ικανοποιητική στήριξη  μέχρι η Ελλάδα να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, δεδομένου ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Η ισχύς των επιχειρημάτων (σσ. της Ελληνικής πλευράς) για τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως εκφράστηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι είναι αναγκαία η αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν παρουσίασε κάποιο πλάνο για την ελάφρυνση του χρέους αλλά «εξέφρασε τη σημασία της τήρησης της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012».
Τόνισε τέλος πως υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από τη μεριά του ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους  εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο για την ανακοίνωση του Εurogroup όσο και για τις προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί. «Πρώτα θα μιλήσει το Euroworking Group και το ΔΝΤ για το πλάνο τους για την ελάφρυνση του χρέους και μετά εμείς, σε περίπτωση που διαφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ  ερωτηθείς για την πιθανότητα κουρέματος, δηλωσε ότι «κούρεμα σημαίνει πτώχευση» και  ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους». «Δεν τα λες αυτά όταν βγαίνεις στις αγορές», κατέληξε.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε ότι η επόμενη αξιόλογηση θα ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού ενώ η τοποθέτηση του Eurogroup  για το χρέος δε θα γίνει πριν από τον Οκτώβρη (όταν θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής).
 
«Συνέπεια» και «πλεόνασμα»

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβερνήση των προαπαιτουμένων καθώς και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο υπολογίστηκε «σύμφωνα με τη μεθοδολογία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Τρόικας και των ελληνικών αρχών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης μετέφερε ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησής του, η οποία θα κάνει πραγματικότητα τη μετάβαση στο «δεύτερο στάδιο», από τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Με κεκτημένο τη μέχρι τώρα πρόοδο, παρουσίασα στο Eurogroup τη στρατηγική ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε από τη μεριά του ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για το εν λόγω πρόγραμμα είπε ότι αφορά, μεταξύ άλλων σε προσέλκυση επενδύσεων, τόνωση των εξαγωγών και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Το πλάνο δε φάνηκε ωστόσο να ικανοποιεί τους εταίρους οι οποίοι, αφού αναγνώρισαν «την ξεκάθαρη αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» στην ανακοίνωση τους ανέφεραν: «καλούμε την Ελλάδα να αναπτύξει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο δράσης συνεπές με το παρόν πρόγραμμα».

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός είπε πως για πρώτη φορά οι εταίροι αποδέχτηκαν την πρόταση του τα 11 δις. που απομένουν στο ΤΧΣ εφόσον δε χρησιμοποιηθουν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό το 2016.