Συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφέρει άρθρο της «Καθημερινής», επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού είχε ολοκληρώσει έναν ακόμα γύρο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται πάντως θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει τις τελευταίες μέρες επικοινωνία και με την Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
 
Νωρίτερα, όμως, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA δημοσίευσε πληροφορίες του για αναβολή απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, και οριστική απόφαση σε νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει το πρακτορείο, είναι και πηγές από το Παρίσι που αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στους τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια
 
Όπως μεταδίδει το Reuters οι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο κρίσιμες λεπτομέρειες μένουν  ακόμα σε εκκρεμότητα.
Στο τραπέζι διαβουλεύσεων βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ αυτών η μείωση (όχι ο μηδενισμός) των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη από το πρώτο πρόγραμμα.
 
Επιστροφή των κερδών

Μεταξύ των άλλων προτάσεων που βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι είναι να επιστραφεί μέρος των κερδών της ΕΚΤ αλλά και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, με την γερμανική Μπούντεσμπανγκ, να προβάλει μεταξύ και άλλων κεντρικών τραπεζών, σθεναρές αντιδράσεις σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Γαλλία, δια του υπ. Οικονομικών της Πιερ Μοσκοβισί, τάχθηκε υπέρ τόσο της λύσης της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν
χορηγηθεί στην Ελλάδα καθώς και της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τις αγορές ομολόγων.

Όλες οι λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμοστούν είπε χαρακτηριστικά.

Επαναγορά των ομολόγων

Όσον αφορά στην πρόταση της επαναγοράς των ομολόγων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά
σε τιμές κάτω από το 35% της ονομαστικής τους αξίας.
 
Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μένει να καθοριστεί σήμερα, σε δηλώσεις της ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε κάνει λόγο για ένα ποσό γύρω στα 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προπαρασκευαστικό έγγραφο που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, δεν μπορεί ναεπιτευχθεί και χρειάζονται διετής επιμήκυνση (μέχρι το 2022)

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, με γνώση των συζητήσεων εκτιμούσε το ελληνικό χρέος να κυμαίνεται στο ύψος του 125% μέχρι το 2020.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκαλεί πάντως, η δήλωση του διακριμένου Γερμανού οικονομολόγου Πέτερ Μπόφινγκερ.

Ο Μπόφινγκερ, υποστηρίζει ότι χωρίς δομικές αλλαγές στην στρατηγική του τα επόμενα χρόνια το Ευρώ δεν θα επιβιώσει οικονομικά και πολιτικά και σημειώνει ότι αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση ίσως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να σκεφτούν την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.