Την πρόταση περί επιβολής ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα θα εξετάσουν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί των Οικονομικών καθώς προετοιμάζουν σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε προβληματικές τράπεζες..
 
Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Aπόρρητες εκθέσεις

Οι απόρρητες εκθέσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό αργά ή γρήγορα η Ισπανία και η Ιταλία να χρειαστούν δανειακές συμβάσεις.

Όμως οι χώρες των «ΑΑΑ», και ιδιαίτερα το Βερολίνο, μηχανεύονται λύσεις οι οποίες δεν θα επικεντρώνονται στα κονδύλια που έχει ήδη διαθέσιμα για τον μηχανισμό διάσωσης. Να σημειωθεί εδώ ότι ο μηχανισμός λειτουργεί με εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τις χώρες-μέλη για αύξηση των κονδυλίων, καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο η Γερμανία είπε ένα μεγάλο «nein» στις προτάσεις για ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων σε ρευστό. 

 
Σύμφωνα με «διασταυρωμένες πληροφορίες» του euro2day, «οι διασώσεις θα επιβαρύνουν πλέον ως επί το πλείστον τις κυβερνήσεις και τους καταθέτες των τραπεζών. Όσα επιπλέον κονδύλια διοχετευθούν μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών θα συνοδεύονται από δρακόντεια μέτρα λιτότητας και ρυθμίσεις που οδηγούν σε άρση της εθνικής κυριαρχίας».

Το σχέδιο εκπονεί εδώ και έναν περίπου χρόνο η Κομισιόν θα αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του 2015, εκτός από τις χώρες που είναι ήδη σε μνημόνιο.  
 
Μένει να προσδιοριστεί, αναφέρει το δημοσίευμα, εάν στην τελική απόφαση θα γράφεται ξεκάθαρα ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όπως είναι η επίσημη δέσμευση του συμβουλίου της Ε.Ε. Βεβαίως η εμπειρία της κρίσης μας δείχνει συνεχώς ότι τα πράγματα και οι εκάστοτε αποφάσεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις πολιτικές και τις οικονομικές βλέψεις του Βορρά. 
 
Ένα άλλο μέρος του γερμανικού σχεδίου έχει να κάνει με τη συμμετοχή σε ποσοστό 10-20% της κάθε κυβέρνησης που θα καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει προβληματικές της τράπεζες μέσα από τον ESM. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί επίσης το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης αλλά και τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

WSJ, Reuters και F.T. ανεβάζουν στα 23 δισ. ευρώ το κυπριακό πακέτο

 

Αυξημένη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου καθώς δημοσιεύτηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία το ποσό που θα απαιτηθεί για τη διάσωση της Κύπρου θα ανέλθει σε 23 δισεκατ. ευρώ, από 17 που έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η Κύπρος θα κληθεί να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος αναλαμβάνοντας να χρηματοδοτήσει τα 13 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, από 7 που είχε συμφωνηθεί.
 
Άλλες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη έκαναν λόγο για πώληση αποθεμάτων χρυσού προκειμένου να συνεισφέρει η Κύπρος κατά 400 εκατ. ευρώ στο πακέτο. Τις διάψευσε αργότερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
 
Τις παραπάνω φήμες ενίσχυσε με δηλώσεις της, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία είπε πως “ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί ακόμη να αλλάξουν την Παρασκευή”. Ωστόσο τόνισε ότι δεν εννοεί τα βασικά μεγέθη αλλά τους εσωτερικούς αριθμούς.

Eν τω μεταξύ, την οριστικοποίηση του τελικού μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών δανειστών της, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδιε το Reuters, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Martin Kotthaus εκτίμησε πως το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ.

To bail-in or not to bail-in?

 
Το άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί με αφορμή τη λύση που υιοθετήθηκε για την Κύπρο είναι η σχεδιαζόμενη κοινοτική οδηγία που θα προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, κάτι το οποίο προανήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.
 
Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι καταθέσεις (προς το παρόν άνω των 100.000 ευρώ), ώστε όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες να καλούνται να καλύψουν τις ζημιές από μελλοντικές χρεοκοπίες πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ιρλανδία και Πορτογαλία: Πιθανή έως και 7ετής παράταση

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, που θα φιλοξενήσει την άτυπη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, είναι πιθανό να συζητηθεί το αίτημα της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού της προγράμματος. Το ίδιο αναμένεται και για την Πορτογαλία.
Την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης του δανείου που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης θα ζητήσει η Πορτογαλία ώστε να εξομαλύνει τις αποπληρωμές και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές μελλοντικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
 
Μιλώντας στο Trinity College ο Vitor Gaspar τόνισε πως η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αποπληρωμές τα επόμενα χρόνια “και αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε την επέκταση στην ωρίμανση των ομολόγων ώστε να εξομαλυνθεί το προφίλ αναχρηματοδότησης… ώστε να δημιουργήσουμε επαρκή περιθώρια για την επιτυχή έκδοση 10ετών ομολόγων”.
 
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει με επιτυχία σχεδόν το 91% των δράσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και την αναζωπύρωση της ανάπτυξης.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, o Gaspar θα παρουσιάσει εγγυήσεις ότι η χώρα του θα καλύψει το κενό των 1,3 δισ. ευρώ ($1,7 δισ.) στον προϋπολογισμό της χώρας στη συνάντηση με τους ομολόγους του στο Δουβλίνο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Luis Marques Guedes διευκρίνισε πάντως ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Πορτογαλία δεν θα συζητηθεί λεπτομερώς και δεν αναμένεται να παρουσιαστούν νέα μέτρα. 
 
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να βρει τρόπους να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό, ενώ ήδη αποφάσισε να παγώσει τις μη βασικές δαπάνες του δημόσιου τομέα.
 
Η συνάντηση του Δουβλίνου, από την οποία δεν αναμένεται η λήψη αποφάσεων, θα ασχοληθεί επίσης με τα προβλήματα της Σλοβενίας, που βαθαίνουν, και την προώθηση της “τραπεζικής ένωσης” στην Ευρωζώνη και στην ευρύτερη ΕΕ.

Φόβοι για Σλοβενία

 
Ειδικά για τη Σλοβενία πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα είναι η επόμενη “βόμβα” που θα σκάσει στα χέρια της ΕΕ λόγω του διογκωμένου τραπεζικού τομέα. Ενδεικτική και η έρευνα του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και προειδοποιεί ότι η μικρή αυτή χώρα βουλιάζει σε βαθιά ύφεση παρά τα πρόσφατα προγράμματα προσαρμογής και τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις».
 
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων του Reuters η χώρα αναμένεται να είναι η επόμενη που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα εκτιμάται ότι απαιτούνται 1 δισεκ. Ευρώ. Την ίδια ώρα η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση χρειάζεται περίπου 3 δισ. ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα.