Εταιρεία μεταφορών αποτελεί η Uber σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ελεύθερες να τη φορολογήσουν ανάλογα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο είναι αποτέλεσμα προσφυγής ομάδας οδηγών ταξί από την Βαρκελώνη, σύμφωνα με την οποία η Uber αποτελεί εταιρεία μεταφορών από τη στιγμή που μεταφέρει επιβάτες.
 
Η εταιρεία από την πλευρά της, υποστήριζε ότι είναι εταιρεία ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην ΕΕ.
 
«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», αναφέρει στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
 
«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
 
Η υπόθεση εξετάστηκε ύστερα από καταγγελία μιας ένωσης επαγγελματιών οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη ότι οι δραστηριότητες της Uber στην Ισπανία οδηγούν σε παραπλανητικές πρακτικές και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί μη επαγγελματίες οδηγούς.
 

Uber: Δεν θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας στις περισσότερες χώρες

 
Από την πλευρά της, η Uber ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει τα πράγματα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου ήδη λειτουργούμε βάσει της νομοθεσίας περί μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως τη δική μας», ανέφερε η Uber σε ανακοίνωσή της.
 
«Όπως έχει δηλώσει ο νέος μας διευθύνων σύμβουλος, η ρύθμιση υπηρεσιών όπως η Uber είναι ενδεδειγμένη και ως και τούτου θα συνεχίσουμε το διάλογο με πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα λάβουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη μετακίνηση με το άγγιγμα ενός κουμπιού», αναφέρεται στην απάντηση της Uber.
 

Δικαιωμένος νιώθει ο Σπίρτζης

Απόλυτα δικαιωμένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε ότι νιώθει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
 
«Τώρα να απευθυνθείτε στον κύριο Μητσοτάκη και τα στελέχη του να σας κάνουν δηλώσεις και όχι σε μένα», είπε ο Χ. Σπίρτζης.

Με την απόφαση αυτή, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «αποδεικνύεται ποιοι θέλουν την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ποιοι τη θεωρούν αποικία και ψωροκώσταινα».