Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το Βερολίνο «χάρηκε πολύ με τη συμφωνία». «Είδαμε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χθες υπέγραψαν αυτή την συμφωνία. Το χαιρετίζουμε ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία» πρόσθεσε.
 
Ωστόσο το Βερολίνο εκφράζει την ανησυχία του για τις βίαιες, όπως τις χαρακτήρισε, διαδηλώσεις στις Πρέσπες, την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, καλώντας τους εμπλεκόμενους σε ηρεμία και σύνεση. 
 
«Από την σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο και για τις δύο πλευρές. Αυτή η συμφωνία μπορεί να παραμερίσει εμπόδια στην διασυνοριακή εξέλιξη εμπορίου και υποδομών, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν υπάρχουν μέρη τα οποία επιμένουν κοντόφθαλμα σε εθνικιστικές θέσεις, ζημιώνουν αυτή την συμφωνία και πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, οι οποίοι προσδοκούν σταθερότητα και οικονομική ευημερία» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
«Οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων, ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρας, κατέστησαν εφικτό αυτόν τον πραγματικά σημαντικό συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να τελειώσει μία διαμάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση με έμφαση προς όλες τις πλευρές, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση» κατέληξε.
 

Μογκερίνι: Ιστορική μέρα
 

Από μεριάς της η Φ. Μογκερίνι στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια «ιστορική ημέρα για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη». «Γράφω καθώς επιστρέφω από τη λίμνη Πρέσπα, στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – όπως θα ονομάζεται τώρα – όπου έλαβα μέρος στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων», αναφέρει συγκεκριμένα.

«Η συμφωνία στο θέμα της ονομασίας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, όχι μόνο για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, αλλά για όλα τα Βαλκάνια και για ολόκληρη την ήπειρο. Δείχνει ότι η διπλωματία και ο διάλογος, όταν συνοδεύονται από θάρρος και αποφασιστικότητα, μπορούν να επιλύσουν ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα. Αυτό τόνισα σήμερα στις Πρέσπες αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη».
 
Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» μέχρι η συμφωνία να εφαρμοστεί πλήρως. 
 
«Η συμφωνία υπεγράφη, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στην επίσημη επικοινωνία μας, θα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη χώρα αυτή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό κάνουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας μέχρι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην εν λόγω χώρα με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι και το όνομα με το οποίο εντάχθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε επίσης.

 

Συγχαρητήρια από Γκουτέρες

Τα θερμά του συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τον ρόλο τους στην «ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αντ. Γκουτέρες ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των δύο πρωθυπουργών να τηρήσουν την ισχυρή δέσμευσή τους για την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας. Παράλληλα εκφράζει τη δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειες τους.

Χαιρετίζει τη συμφωνία η Ρωσία

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece, o μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Τσίζοφ χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας ότι «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ».

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο Βλ. Τσιζοφ τόνισε ότι το ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι προσπάθεια να αντιμετωπίσεις το προβλήματα του ήμερα με μέσα του περασμένου αιώνα.
 

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια.

Αλβανία: Νέα σελίδα καλών γειτονικών σχέσεων 

Την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ στους Ψαράδες, χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική και ως ένα καλό βήμα για ολόκληρη την περιοχή, κάνοντας λόγο επίσης για μια νέα σελίδα καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη.
 
«Στη γραφική Πρέσπα που ενώνει λαούς σε αυτή την τριμερή περιοχή γειτονικών χωρών, οι πολίτες των δύο χωρών, η περιοχή, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ έγιναν μάρτυρες μιας νέας σελίδας καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη» αναφέρει στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ και παραθέτει στην ίδια ανάρτηση.
 
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στέλνει το μήνυμα πως είναι ώρα για μείζονες λύσεις στην περιοχή μας, «με βάση την κοινή βούληση να σταθεροποιηθεί τελικά ο χώρος μας, με στόχο να γίνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και προσθέτει ότι η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τη φιλία, την ευημερία και την ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο των χωρών όσο και των πολιτών της περιοχής μας.-
 

Θετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο
 

Τα γνωστά διεθνή μέσα υποδέχτηκαν με θετικά σχόλια τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων – Αθήνας κάνοντας λόγο για «νέα εποχή ειρήνης» και για τερματισμό διένεξης δεκαετιών.
 
Ο βρετανικός Guardian με τίτλο «Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα» επισημαίνει σε άρθρο του  ότι «έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία από τις πλέον δυσεπίλυτες διαμάχες τερματίζεται στις όχθες μιας λίμνης, καθώς η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία που επίσημα προοιωνίζει μια νέα εποχή ειρήνης».
 
Η εφημερίδα Independent αναφέρει σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών».
 
«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991». 
 
H Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, γράφει: «η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν στην άκρη μια διένεξη δεκαετιών, καθώς συμφώνησαν για το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
 
Με τίτλο «η ΠΓΔΜ υπογράφει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη διένεξη για το όνομα» η αμερικανική εφημερίδα New York Times καταγράφει τις εξελίξεις από τις Πρέσπες. «η ΠΓΔΜ υπέγραψε τη συμφωνία ορόσημο σήμερα για την αλλαγή του ονόματός της σφραγίζοντας μια συμφωνία με την Ελλάδα η οποία, εφόσον επικυρωθεί, θα επιλύσει μια διένεξη δεκαετιών και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» αναφέρει στο άρθρο της η γνωστή εφημερίδα.
 
«Με φόντο τις όχθες της λίμνης η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- πΓΔΜ για το όνομα» είναι ο τίτλος της Washington Post με πληροφορίες από το AP. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υιοθέτησαν τη συμφωνία με στόχο την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης για το όνομα της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής που ξεχείλιζε από ιστορία και συμβολισμό».
 
«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία που ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την ώρα που και στις δύο χώρες καταγράφονται ισχυρές διαφωνίες στο εσωτερικό τους» αναφέρει το Bloomberg.