Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κατά το περασμένο έτος η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα των χωρών που οι πολίτες της στερούνται τέτοιου είδους αγαθά.
 
Συγκεκριμένα, το 36% της Ελλάδας εκτιμάται πως δεν είχε δυνατότητα να αποκτήσει ή να απολαύσει βασικά υλικά και κοινωνικά αγαθά. Λίγο πιο ψηλά στη λίστα, η Ρουμανία με ποσοστό 50% και η Βουλγαρία με 48%. Την πρώτη πεντάδα «κλείνουν» η Ουγγαρία με 32% και η Λιθουανία με 29%.
 
Στον αντίποδα, οι Σκανδιναβικές χώρες και το Λουξεμβούργο παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά στέρησης βασικών αγαθών: 3% για τη Σουηδία, 4% για τη Φινλανδία, 5% για το Λουξεμβούργο και 6% για τη Δανία.
 
Συνολικά στην Ευρώπη, το 16% των πολιτών βρίσκεται σε ανάλογη αδυναμία, ποσοστό που υπολογίζεται σε περισσότερα από 75 εκατ. πολίτες. 
Σημειώνεται πως για να θεωρηθεί πως κάποιος στερείται βασικών αγαθών, θα πρέπει να μην μπορεί να κάνει τουλάχιστον πέντε πράγματα από: την αντιμετώπιση εκτάκτων εσόδων, μια εβδομάδα τον χρόνο διακοπές, εμπρόθεσμη πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών, ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη ημέρα, κατοχή αυτοκινήτου ή βαν, αντικατάσταση φθαρμένων ρούχων με καινούρια, τακτικές δραστηριότητες αναψυχής, σύνδεση στο διαδίκτυο, κλπ.