Αναλυτικά, σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).
Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο (35,7%), τη Δυτική Ελλάδα (35,2%), τη Δυτική Μακεδονία (32,7%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχεις ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιφέρειες της Ρουμανίας.
Το 2023, τα άτομα που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από εκείνα που ζούσαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν 32,0%, με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στη Βαρσοβία ήταν μόλις 8,9%. Στην Κροατία, το εθνικό ποσοστό ήταν 20,7%, ενώ στο Ζέγκρεμπ 11,9%.
Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε Βρυξέλλες (37,6%) και Βιέννη (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.
ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία αποδεικνύουν και την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών
Για διάψευση του «αφηγήματος Μητσοτάκη» από τα στοιχεία της Eurostat, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ειδικότερα ότι «τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο πιο ”κοντά” στην Ευρώπη οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: η Ελλάδα βρίσκεται, με 26%, στην τέταρτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Καταφέρνει δε να περάσει μόνο τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και (οριακά) την Ισπανία”. Προσθέτει ότι “τα στοιχεία είναι σαφή” και συγκεκριμένα ότι “ένας στους 4 πολίτες στη χώρα μας αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι «τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα (με κίνδυνο φτώχειας για το 35,2% του πληθυσμού), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%), την οποία επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα με αναπτυξιακά ταρατζούμ άνευ αντικρίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά υπουργικού κλιμακίου».
Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι περιμένει «χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες».