Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, η συνθήκη θα απαιτεί έναν κεντρικό μηχανισμό διόρθωσης ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περιπτώσεις σημαντικής απόκλισης από το στόχο για έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στις 23 Ιανουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ενισχύει ακόμη τις εξουσίες της Κομισιόν να θέτει τελεσίγραφα για τη δημοσιονομική σύγκλιση. Δίνει δε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξουσία να βάζει πρόστιμα σε χώρες χωρίς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κάνει τη συνθήκη, το επίκεντρο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, βασιζόμενη σε αυστηρούς κανόνες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στα δημόσια οικονομικά των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Η συνθήκη θα ενθαρρύνει αυστηρότερες κυρώσεις, οι οποίες είναι ήδη σε ισχύ, σε θεσμικό επίπεδο, ενώ θα καθιστά πιο εύκολη την «τιμωρία» χωρών με υψηλά ελλείμματα απαιτώντας από κάθε χώρα να εφαρμόζει τις υποσχέσεις που έχει λάβει.

Ωστόσο, το προσχέδιο επισημαίνει ότι οι χώρες θα μπορούν να αποφύγουν τις κυρώσεις εάν βρίσκονται σε εξαιρετικές καταστάσεις.