Εύσημα του Τραμπ στη Μέι για την «πολύ καλή δουλειά» του Brexit

Μια «εκπληκτική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία» υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του την Τερέζα Μέι, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η απερχόμενη πρωθυπουργός πρέπει να πάρει τα εύσημα για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit. Έτεροι αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορές σε κάποια θέματα, όπως αυτό σχετικά με τον κινεζικό κολοσσό Huawei, ωστόσο σύμφωνα με τον Ντ. Τραμπ θα υπάρχει μία «πλήρη συμφωνία για τη Huawei και για όλα τα υπόλοιπα».
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στη συνέντευξη Τύπου με την Τερέζα Μέι ο Ντόναλντ  Τραμπ υποσχέθηκε ότι «θα έχουμε μια εκπληκτική συμφωνία με τη Βρετανία στο εμπορικό πεδίο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνδέοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας με την οικονομία, και βάζοντάς το στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σχετικά με την πρόσφατη προειδοποίηση για επιβολή επιπρόσθετων δασμών στο Μεξικό, υποστήριξε ότι οι δασμοί πιθανότατα θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα, επιμένοντας να τους συνδέει με τη μετανάστευση επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια των συνόρων».
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι απέρριψε πρόταση του επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συναντηθούν, ενώ συνεχάρη παράλληλα την Τ. Μέι για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, εκτιμώντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε πολύ καλή δουλειά. Η Τ. Μέι δήλωσε με τη σειρά της ότι «ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ μου πρότεινε να μηνύσω την Ε.Ε. Εγώ διαπραγματεύθηκα και πέτυχα μία καλή συμφωνία για το Brexit».
 
Αναφορικά με τη στάση των δύο χωρών απέναντι στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι βλέπουν το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δείχνει πεπεισμένος ότι θα καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Την ίδια στιγμή ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών γιατί «θα έχουμε μία πλήρη συμφωνία για τη Huawei και για όλα τα υπόλοιπα».
 
Τέλος, αναφερόμενη στην επιδείνωση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, η Τ. Μέι τόνισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να υποστηρίζει πως η Βρετανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις