Μάλιστα, στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε κάνει αίτημα προς την γενική διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ζητώντας την ένταξη των τριών ΚΥΤ στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ζητάει ο Μηταράκης για τα κλειστά κέντρα σε Κω, Λέρο και Σάμο

Σύμφωνα με το τότε έγγραφο που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για τη χρηματοδότηση των τριών κλειστών κέντρων από τα έκτακτα κονδύλια του AMIF (Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund), αλλά «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της δομής. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, το εν λόγω ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου».

Τότε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζήτησε χρηματοδότηση επικαλούμενο «μεταναστευτική κρίση» και «αυξημένες μεταναστευτικές ροές», παρότι ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης δήλωνε πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές. «Εχουμε μηδενικές αφίξεις τούς τελευταίους μήνες, με εξαίρεση ελάχιστες αφίξεις στη Λέσβο. Συνολικά, πάνω από 90% είναι η μείωση των αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019» είχε δηλώσει στις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται ακόμα πως αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα για τη χρηματοδότηση των ΚΥΤ που έχει ζητήσει το υπουργείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στις 12 Ιουνίου ζήτησε 19,13 εκατ. ευρώ για του έργου «Σχεδιασμός, υλοποίηση, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης παροχών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF), ενέκρινε την εκταμίευση 130 εκ ευρώ για την κατασκευή των τριών “Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων” στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το Υπουργείο “χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης”.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο” . Σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου.

«Συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφώρηση χωρίς να γεμίζουμε την Ελλάδα δομές»

Σε συνέντεξη του σήμερα το πρωί στο Mega ο υπουργός Μετανάστευσης στάθηκε στα «περιοριστικά μέτρα» που διατηρούνται στις δομές μέχρι τις 31 Αυγούστου, τονίζοντας ότι «μεγαλύτερος είναι ο φόβος μετάδοσης από την τοπική κοινωνία προς τις δομές παρά το αντίθετο».

«Σε κάθε νησί υπάρχει δομή καραντίνας, δεν έχουμε νέες ροές, είναι μειωμένες κατά 95% το τελευταίο 4μηνο», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο υπουργός σχολίασε ότι «συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφώρηση χωρίς να γεμίζουμε την Ελλάδα δομές».

«Αποσυμφόρηση νησιών και δημιουργία κλειστών δομών» η πολιτική της κυβέρνησης

Όσον αφορά το προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως «η κυβερνητική πολιτική αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών. Αποσυμφόρηση νησιών. Επίσπευση διαδικασιών ασύλου. Δημιουργία κλειστών δομών. Επιστροφές».

«Το τελευταίο τετράμηνο (Απρίλιος – Ιούλιος) παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, που φτάνει το 93,12%. Είχαμε συνολικά 850 αφίξεις, έναντι 12.363 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αφίξεις στη Χίο, την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές. Στην Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 85%. Στην Σάμο καταγράφηκε μία άφιξη (8 άτομα) σε 4 μήνες. Παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2020 υπήρξε αύξηση κατά 354,42% στις μεταφορές προς την ενδοχώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Έφτασαν στις 11.295, έναντι 3.186 πέρυσι».

«Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων. Η Κυβέρνηση θέτει ως επόμενο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές, προς όφελος, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Σημείωσε επίσης ότι «εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 130 εκ, της κατασκευής των νέων δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο».

Πυρά Πολάκη για τα χρήματα

Στα μέσα Ιουλίου ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook διερωτήθηκε «με τόσα χρήματα φτιάχνονται τρία νοσοκομεία, πλήρως εξιπλισμένα των 500 κλινών το καθένα” αναφέρει ο Παύλος Πολάκης και προσθέτει «εσύ τι θα φτιάξεις;;;Ή μάλλον πόσα έχετε σκοπό να φάτε;;;».

Επιπλέον, ο Π. Πολάκης δημοσίευσε τις τότε αποφάσεις του υπουργείου στις οποίες αναφέρεται ότι το έργο θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020.