Έντονη ανησυχία για τη λειτουργία του ΕΣΥ εξέφρασε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τονίζοντας πως αν συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, καθώς δε θα υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτούν.

«Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο» προειδοποιώντας πως «μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα».

Όσον αφορά στην παράταση του lockdown, ο γιατρός τη χαρακτήρισε «αυτονόητη» κάνοντας λόγο ακόμα και για δύο εβδομάδες τονίζοντας, μάλιστς, πως οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει, αφού καταγραφεί μείωση διασωληνωμένων και νεκρών από κορονοϊό.  «Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα».

«Δε βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια» σημείωσε αναφορικά με τις εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, ενώ όσον αφορά στο σύστημα υγείας ο γιατρός προειδοποίησε πως «έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».

Τέλος, τόνισε πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό, ενώ νεκροί και διασωληνωμένοι θα πρέπει να κατέβουν σε «επίπεδο ασφαλείας».