Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως «πριν τις 14 Δεκεμβρίου αποκλείεται να υπάρξει άρση των μέτρων», καθώς όπως υποστήριξε είναι πιο ασφαλές η άρση να γίνει κοντά στα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ενόψει πιθανού ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας, υποστήριξε πως «θα πρέπει οι 600 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι να κατέβουν σε διψήφιο αριθμό», καθώς όπως υπογράμμισε «το 600 ως αριθμός είναι τεράστιος, είναι περισσότερος από τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα πριν από ένα ή δύο χρόνια στο σύνολο της επικράτειας» εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αντοχές του συστήματος υγείας αυτή τη στιγμή, που έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.

Όσον αφορά στην παράταση του lockdown υποστήριξε πως κάτι τέτοιο είναι δεδομένο χωρίς, ωστόσο, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να έχει καταλήξει ακόμη σε τελική ημερομηνία, υπογραμμίζοντας πως είναι ασφαλέστερο να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. «Δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να έχουμε άρση του lockdown», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως με αφορμή το χθεσινό άνοιγμα της αγοράς σε Μαδρίτη και Μιλάνο με τη μαζική προσέλευση του κόσμου που παρατηρήθηκε, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως είναι ανησυχητικό να δούμε τέτοιες εικόνες και στην Ελλάδα, αφού εάν αρθούν τα μέτρα με έναν ήδη υψηλό αριθμό νοσηλευομένων και διασωληνωμένων, «δε θα υπάρχουν περιθώρια».

«Η νοσηλεία covid είναι μία νοσηλεία πολλών ημερών. Δεν έχουμε περιθώρια, το 600 να το δούμε να γίνεται 900, δεν έχουμε τη δυνατότητα» ανέφερε τονίζοντας την αδυναμία του συστήματος υγείας σε σχέση με τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας του ακόμα υψηλού αριθμού νοσηλευομένων με κορονοϊό.