«Ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά νέα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και παραμένουμε προσεκτικά αισιόδοξοι αυτή τη στιγμή ανησυχούμε εξαιρετικά για την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε σε ορισμένες χώρες» δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus  τονίζοντας πως «ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι δομές υγείας ωθούνται στο σημείο εκκίνησης» εξαιτίας της αυξανόμενης τάσης των μολύνσεων από το νέο κορονοϊό κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην ήπειρο.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία κατέγραψε απότομη αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα «σπάζοντας» το φράγμα των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία κατέγραψαν τις τελευταίες μέρες νέα ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό. Χθες η Αυστρία τέθηκε σε καθεστώς αυστηρού λοκντάουν με τα μέτρα περιορισμού να παρατείνονται στην Ολλανδία. Ασφυκτική, τέλος, φαίνεται να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ελβετίας με την ελβετική εταιρεία των ΜΕΘ να ζητά από τους Ελβετούς πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση που νοσούν βαριά.

Αναλυτικά η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες:

 

• Γαλλία

Η χώρα βρίσκεται ήδη από τις 30 Οκτωβρίου σε καθεστώς λοκντάουν με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ να τονίζει πως τα μέτρα που λήφθηκαν μετά το καλοκαίρι «παρουσίασαν διακυμάνσεις, ωστό είχαν αποτέλεσμα, αλλά ξαφνικά τον Οκτώβριο, για λόγους που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν έγινε μια βίαιη επιτάχυνση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας τα κρούσματα αυξήθηκαν απότομα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τη χώρα να ξεπερνάει το όριο των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά υπάρχουν 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ έχει ήδη καταγραφεί και νέος αριθμός ρεκόρ με 33.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό.

• Ισπανία

Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημία ανακοίνωσε και η Ισπανία με 435 καταγεγραμμένους θανάτους. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 13.159 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας σε περισσότερα από 1,5 εκατ.

Παράλληλα, οι ισπανικές περιφέρειες επεκτείνουν τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων με το λοκντάουν να αναμένεται να φτάσει έως και τις 9 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η περιφέρεια της Μαδρίτης πιέζει την κυβέρνηση να δώσει εντολή για διεξαγωγή μοριακών τεστ κορονοϊού και στα φαρμακεία, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα.

• Αυστρία

Η Αυστρία χθες εισήλθε σε καθεστώς αυστηρού λοκντάουν διάρκειας τριών εβδομάδων, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των κρουσμάτων κορονοιου μέχρι για τα Χριστούγεννα, αφού η χώρα πλέον κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης ανά άτομο στην Ευρώπη. Την Παρασκευή, μάλιστα, η χώρα κατέγραψε την Παρασκευή νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων με 9.586 καταγεγραμμένα κρούσματα, ένας αριθμός 9 φορές υψηλότερες από το αντίστοιχο ρεκόρ της χώρας κατά το πρώτο κύμα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ρούντι Άνσομπερ ανέφερε πως η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς αυστηρού λοκντάουν σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Σημειώνεται πως ήδη στην επαρχία της Καρινθίας το 80% των νοσοκομειακών κλινών είναι κατειλημμένες, ενώ ότι σε όλη τη χώρα στο 50% των ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι κάτοικοι της Αυστρίας θα επιτρέπει να βγαίνουν από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους, εργασία, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ ή άσκηση στην ύπαιθρο, ενώ σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καγκελάριος εξήγγειλε μαζικά μοριακά τεστ, όπως αυτά που έγιναν στη γειτονική Σλοβακία.

• Ιταλία

Χθες η Ιταλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό στη χώρα από τις 31 Μαρτίου με 731 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός τη Δευτέρα ήταν χαμηλότερος με 505 καταγεγραμμένες απώλειες. Παράλληλα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζει πως καταγράφεται μικρή μείωση των θετικών κρουσμάτων σε σύγκριση με το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές τονίζουν πως η χώρα έχει ανάγκη από γιατρούς, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Σημειώνεται πως η χώρα διαθέτει επαρκείς ΜΕΘ και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ωστόσο ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών δεν αρκεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιταλών Γιατρών «Anaao Assomed»,  Κάρλο Παλέρμο το πρόβλημα είναι ότι μόνο εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά στις ΜΕΘ τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000 γιατρούς που να μπορούν να χειριστούν τους αναπνευστήρες».

• Ελβετία

Η Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (SGI) ανακοίνωσε την Τρίτη πως όλες από τις συνολικά 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα είναι πλέον γεμάτες. Παρότι το ελβετικό σύστημα υγείας θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου, η κατάσταση είναι ήδη ασφυκτική με την εταιρία να ζητά από τους Ελβετούς πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση που νοσούν βαριά. «Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι συγγενείς σας, αλλά και οι ομάδες που απαρτίζουν τις ΜΕΘ θα αποφασίσουν, για το αν η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις επιθυμίες κάθε ασθενούς», σημειώνει η εταιρεία.

Ωστόσο, ο αριθμός του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελβετία ήταν χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα με τη χώρα να καταγράφει χθες 4.560 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελβετικών υγειονομικών αρχών.

• Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 598 νέες απώλειες εξαιτίας του Covid-19, κάνοντας λόγο για τον υψηλότερος αριθμός θανάτων μετά τον Μάιο.

Σημειώνεται πως ήδη από τις 5 Νοεμβρίου η Αγγλία βρίσκεται σε εθνικό λοκντάουν, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου με τις παμπ, τα εστιατόρια, τα κομμωτηρια και τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά.

• Πορτογαλία

Η χώρα, όπως όλη η Ευρώπη, διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εντονότερες συνέπειες από οτι κατά το πρώτο της. Ήδη ισχύει η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε σχεδόν 200 δήμους, ενώ οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, πρέπει να παραμένουν σπίτι από τις 23:00 έως τις 5:00  ή από τις 13:00 τα σαββατοκύριακα.

Η Πορτογαλία καταγράφει συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαμηλό αριθμό με 191.011 κρούσματα, ωστόσο το περασμένο Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν με τον αριθμό να ξεπερνά τις 6.600 νέες λοιμώξεις.

• Ολλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ανακοίνωσε πως τα μέτρα κατά του κορονοϊού παρατείνονται έως τα μέσα Δεκεμβρίου, παρά την πρόσφατη μείωση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο «εάν κοιτάξει κανείς γύρω στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ιδιαίτερα ζοφερή», τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ανάγκη παράτασης του μερικού λοκντάουν που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Οκτωβρίου.