Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει πλέον τα 40 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 135.058 νέα κρούσματα. Η Ουαλία αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς lockdown από την Παρασκευή, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν ανακοινωθεί νέα μέτρα σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ουαλία

Σε καθεστώς lockdown αναμένεται να μπει η Ουαλία από την Παρασκευή, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι με εξαίρεση όσους εργαζόμενους πρέπει να παρίστανται στο χώρο εργασίας τους. Παράλληλα, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα που δεν πουλάνε αγαθά πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν κλειστά.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε τηλεοπτικό διάταγμα το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε την αύξηση της τηλεργασίας για έως και το 75% του συνολικού προσωπικού των επιχειρήσεων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (πλην της ιδιωτικής κατοικίας) για ολόκληρη τη χώρα.

Γαλλία

Σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 έχουν τεθεί οι κάτοικοι του Παρισιού και οκτώ ακόμα γαλλικών πόλεων. Το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου και αναμένεται να για διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους για όλη τη χώρας, ενώ στο Παρίσι, τις γύρω περιοχές, την Τουλούζ, τη Νίκαια, τη Λιλ και τη Λυών οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και για εξωτερικούς χώρους σε άτομα ηλικίας άνω των 11 ετών.

Ολλανδία

Από τις 14 Οκτωβρίου, όλα τα μπάρ, εστιατόρια και καφετέριες είναι κλειστά και λειτουργούν μόνο ως takeaway. Η πώληση αλκοόλ σταματάει μετά τις 8 το βράδυ, και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση σε δημόσιους χώρους. Το ίδιο ωράριο και για τα καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες συστήνεται να μήνουν στα σπίτια τους και να δουλεύουν από εκεί. Μάλιστα, μέχρι 3 άτομα επιτρέπεται να επισκεφτούν το σπίτι (σας) κάθε ημέρα, και μέχρι τέσσερα άτομα μπορούν να βρίσκονται έξω. Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ τουλάχιστον για 4 εβδομάδες.

Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επέβαλλε τη Μαδρίτη σε 15ήμερο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή. Τα μέτρα περιορισμού εφαρμόζονται από περίπου 7 χιλιάδες αστυνομικούς.

Τοπικοί παράγοντες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στα μέτρα της κυβέρνησης για τη Μαδρίτη τονίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι δικαιολογημένη.  Περίπου 5 εκατ. άτομα επηρεάζονται από τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, δεν μπορούν οι πολίτες να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την πόλη εκτός αν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά από περιοχή σε περιοχή. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δουλεύουν στο 50% της χωρητικότητας του και κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Ελβετία

Την Κυριακή ανακοινώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση η επιβολή αυστηρότερων μέτρων περιορισμού της πανδημίας, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για όλη τη χώρα από τη Δευτέρα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων με αριθμό άνω των 15 ατόμων. Επίσης, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας, εκτός από τα  στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ίσχυε ήδη, αφορά πλέον και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ.

Δανία

Η δανέζικη κυβέρνηση έχει καταστήσει τις μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες υποχρεωτικές, ενώ στην πρωτεύουσα της χώρας μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα πλέον κλείνουν από τις 22:00. Την ίδια ώρα είναι υποχρεωτικό να λήγουν τα ιδιωτικά πάρτι και οι εκδηλώσεις όπως γάμοι, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 438 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκαν 2720 κρούσματα, με την τελευταία εβδομάδα να συνιστά μέχρι στιγμής τη χειρότερη εβδομάδα τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.

Η χειρότερη εβδομάδα σε επίπεδο θανάτων και κρουσμάτων κορονοϊού