Σύμφωνα με πληροφορίες του Guadian, οι Αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην υποσαχάρια Αφρική και το τρίτο συνολικά σε όλη την Αφρική. Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και σε Νέα Ζηλανδία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν  και Λευκορωσία.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου απαγορεύονται οι εκδηλώσεις που θα συγκεντρώνουν περισσότερα από 1.000 άτομα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι ίσως το φαινόμενο εξελιχθεί σε επιδημία καθώς παρουσιάστηκαν 20 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Τα κρούσματα στη Γερμανία έχουν φτάσει τα 30, ενώ σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι γερμανικές Αρχές επεξεργάζονται ήδη σχέδιο για το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα πανδημίας, παρά το ότι καθησυχάζουν τους πολίτες καθώς τονίζουν ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNBC, οι νεκροί στην Κίνα έχουν φτάσει τους 2.715, ενώ σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 78.824 κρούσματα. Σε καραντίνα παραμένουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην επαρχία Χουμπέι, όπου έχει σημειωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στη Νότια Κορέα σημειώθηκαν 571 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά έχουν σημειωθεί 2.337 κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, με εξαίρεση την Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει σε ανακοίνωση του ότι το ξέσπασμα της επιδημίας σε πολλές χώρες «λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο “μόλυνσης” των περισσότερων, αν όχι όλων των χωρών». Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, «χρειάζεται ψυχραιμία και κοινή γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται τα τεστ». Επιστήμονας του Οργανισμού δήλωσε ότι «συνήθως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουμε τη μόλυνση, καθώς για κάποιο χρονικό διάστημα ο ασθενής παρουσιάζει ανοσία.

Αναλυτικά τα μέχρι τώρα συμπεράσματα του ΠΟΥ για την εξάπλωση του ιού:

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη. Αναλυτικά οι χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε τουλάχιστον ένα κρούσμα: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Κροατία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λετονία.