Σύμφωνα με επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που δημοσίευσε το documentonews.gr και φέρεται να εστάλη προς ενημέρωση των ΜΜΕ, μετά από «αμετάκλητη ποινική κακουργηματική καταδίκη της πράξεως νομίμως δημοσιευμένης στο ΦΕΚ υπ’ αρ. 1256/26-10-2018 (τεύχος Γ’)», ο Π. Μαντούβαλος «έχει αποβάλλει οριστικά και διά βίου τη δικηγορική του ιδιότητα». 
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αφορμή για την εν λόγω επιστολή είναι «πρόσφατες και επανειλημμένες εμφανίσεις του Πέτρου Μαντούβαλου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στις οποίες δηλώνεται ή αφήνεται να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να είναι δικηγόρος», τονίζοντας πως με αυτή του την πράξη διαπράττει αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, το αδίκημα αυτό είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο, κατά το άρθρο 175 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΔΣΠ αναφέρει ακόμη πως εάν αυτή η δράση του έκπτωτου Π. Μαντούβαλου συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βλάβη τόσο οι πολίτες που αγνοούν το παραπάνω γεγονός, όσο και τα μέσα που εκπροσωπεί ο πολιτευτής «τα οποία, εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησής τους περί του θέματος, μπορεί να εμπλακούν σε καταστάσεις που θα τους δημιουργήσουν προβλήματα».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ) ανακοίνωσε πως οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρος Μαντούβαλος και Θάνος Πλεύρης αναλαμβάνουν συνήγοροι των εμπλεκόμενων αστυνομικών της Άμεσης Δράσης στην υπόθεση του φονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου, «χρησιμοποιώντας εκείνοι κάθε αναγκαίο Νομικό και Τεχνικό μέσο χρειάζεται για την διαλεύκανση της υπόθεσης».