Η ανθρωπιστική τραγωδία στην Κολομβία συνεχίζεται. Τις τελευταίες μέρες, πολλές οικογένειες και κοινότητες έχασαν αγαπημένους τους, στοχοποιημένους γιατί ήταν αφοσιωμένοι στον αγώνα για Ειρήνη και Δικαιοσύνη στη χώρα.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς την κυβέρνηση, από τα κινήματα, για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των ηγετών των κοινοτήτων, οι δολοφονίες συνεχίζονται ατιμωρητί.

Ρεϊνάλντο Καρίγιο Βέρα

Το πρωί των Χριστουγέννων, ενώ ο Ρεϊνάλντο Καρίγιο Βέρα γιόρταζε με την οικογένειά του, τρεις ένοπλοι εισέβαλλαν στο σπίτι του, πάνω σε μοτοσυκλέτες, και τον πυροβόλησαν. Οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο 34χρονος Καρίγιο Βέρα ήταν ηγέτης της Εθνικής Ένωσης Αγροτών / Χρηστών Γης της Κολομβίας (ANUC) στο διαμέρισμα της Ουίλα. Η οργάνωση έχει ιστορία άνω των 50 ετών, και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των χωρικών στη Γη. Αντιμετωπίζεται, όλες αυτές τις δεκαετίες, με διώξεις και βία.

Λούσυ Βιγιαρεάλ

Η 32χρονη μητέρα δύο παιδιών, Λούσυ Βιγιαρεάλ, αποφοίτησε από το τμήμα καλών τεχνών του πανεπιστημίου του Ναρίνιο στις 21 Δεκεμβρίου. Ήταν καλλιτέχνις, ακτιβίστρια, εργάτρια του πολιτισμού και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων. Εργάζονταν με πολλές ομάδες καλλιτεχνών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, και οργάνωνε εργαστήρια χορού και πολιτισμού για τα παιδιά και άλλα μέλη της κοινότητας. Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, μετέβη στο χωριό Βαριάντε του δήμου Τουμάκο, για την διαδραστική έκθεση «Γυναίκες, Νότος και Ζωή», που έχει ως στόχο να καταδείκει τη δουλειά των γυναικών ηγετών της περιοχής, ειδικά σε υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφού ολοκλήρωσε ένα εργαστήρι με τα παιδιά της πόλης, στις 23 Δεκεμβρίου, πήρε το δρόμο για το σπίτι, να κάνει Χριστούγεννα με τη μητέρα της και τα παιδιά της. Ο εκτελεστής της την ακολούθησε στην εθνική οδό, όπου περίμενε το λεωφορείο στη στάση, και την τραυμάτισε θανάσιμα.

Η δολοφονία της Λούσυ προκάλεσε την άμεση αντίδραση και καταδίκη από Κολομβιανούς ακτιβιστές και πολιτικούς. Η μητέρα της, Λουσίτα Ερρέρα, έγραψε «Με αυτή την επίθεση, δεν πήραν μόνο τη ζωή μιας ηγέτιδας του πολιτισμού, αλλά επιτίθενται σε ολόκληρη την κολλεκτίβα καλιτεχνών του Ναρίνιο, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να υφάνει κοινωνικό ιστό. Η μόνη αποζημίωση είναι να μάθουμε την Αλήθεια, να αποδωθεί Δικαιοσύνη και να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο». […] Ο μιντιακός οργανισμός Καρακόλ, έφερε στο φως ότι, μόλις οκτώ ημέρες πριν τη δολοφονία της, οι κοινωνικοί ηγέτες της περιοχής εκλιπαρούσαν τον υπουργό Αμύνης, δημοσίως, να αυξήσει τα μέτρα προστασίας. Σε εκδήλωση, ενώπιον κοινού, ο εκπρόσωπός τους είπε «κύριε Υπουργέ, δε θα καταχραστώ το χρόνο σας, αλλά αυτό σας αφορά, ως ηγέτης της κοινότητας θέλω να σας ζητήσω να βεβαιώσετε την προστασία μας, μετην έννοια ότι όλοι μας δεχόμαστε απειλές και όλοι μας νοιώθουμε ότι μας έχετε εγκαταλείψει».

Εντέρ Ραβέλο Χάιμες

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Εντέρ Ραβέλο Χάιμες μιλούσε με τη σύντροφό του σε ένα μαγαζί του Τιμπού, στο διαμέρισμα Νόρτε ντε Σανταντέρ, όταν δύο ένοπλοι όρμησαν και τον πυροβόλησαν ομαδικά, αφήνοντάς τον νεκρό επιτόπου. Οι δολοφόνοι απέδρασαν άμεσα, με μοτοσυκλέτα, και η σύντροφος του Ραβέλο Χάιμες τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Ο Ραβέλο Χαιμες ήταν πρώην ένοπλος αντάρτης του Επαναστατικού Στρατού της Κολομβίας (FARC) και λάμβανε μέρος στην Ειδική Επιτροπή για την Ειρήνη, που προβλέφθηκε στην ειρηνευτική συμφωνία της Αβάνας [κοινωνική επανένταξη[.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στην Κολομβία, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2019 είχαν δολοφονηθεί 158 πρώην αντάρτες του FARC που είχαν μπει στο πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης [ενώ από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ξεπερνούν τους 800].

Χαίρο Ορτιζ

Ο Χαίρο Ορτίζ ήταν ιθαγενής προστάτης της Γης [ιθαγενικό οικολογικό και αγροτικό κίνημα], μέλος του δημοτικού συμβουλίου και της ιθαγενούς φρουράς του ινδιάνικου καταυλισμού Ρίο Νέγρο, στο διαμερισμα της Ουίλα. Στις 21 Δεκεμβρίου και τις 5:30μμ, του επετέθησαν και τον κυνήγησαν άγνωστοι ένοπλοι. Στην προσπάθειά του να βρει καταφύγιο σε ένα κοντινό βενζινάδικο, οι διώκτες του τον κυνήγησαν και τον πυροβόλησαν θανάσιμα δύο φορές στο κεφάλι, μέσα από το παράθυρο. Εξέπνευσε λίγες στιγμές αργότερα.

Οι προσπάθειες της τοπικής ιθαγενούς κοινότητας να εντοπίσει τους δολοφόνους του, αντιμετωπίστηκε με απειλές και βία από ένοπλες ομαδες. Στις 22 Δεκεμβρίου, μία τα ξημερώματα, η τοπική [ιθαγενής] φρουρά δέχθηκε επίθεση ενόπλων και δύο μέλη της τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ιθαγενών της Κολομβίας, μόνον το 2019 έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 135 ιθαγενείς, ηγέτες ή μέλη της ιθαγενούς φρουράς.

Ναταλία Χιμένες και Ροδρίγο Μονσάλβε

Στις 20 Δεκεμβρίου, η Ναταλία Χιμένες και ο Ροδρίγο Μονσάλβε μετέβαιναν στο Παλομίνο, μια παραθαλάσσια πόλη του διαμερίσματος της Λα Γκουαχίρα, για τον μήνα του μέλιτος, όταν τους σταμάτησαν άγνωστοι ένοπλοι. Τη στιγμή που είδε τους ενόπλους, η Χιμένες τηλεφώνησε στους γονείς της, που άκουσαν από τηλεφώνου, πριν κοπεί η γραμμή, την αναταραχή και τις δολοφονικές απειλές. Δεν υπήρξε καμμία πληροφορία για την τύχη του ζεύγους, ώσπου βρέθηκαν νεκροί στις 23 Δεκεμβρίου, με κουκούλες στα κεφάλια τους, χέρια δεμένα και τη χαριστική βολή στο κεφάλι τους. Η Χιμένες ήταν οικολόγος που δούλευε, μαζί με τις τοπικές κοινότητες, για την προστασία των ποταμών της Κολομβίας.

 

 

*To κείμενο απέδωσε, από τα αγγλικά, η Λαμπρινή Θωμά. Το πρωτότυπο θα το βρείτε εδώ