Ενέργειες από τη κυβέρνηση κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, ζητούν μέσω εξωδίκου κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα 21 πολίτες. Οι υπογράφοντες ζητούν από τον υπουργό να λάβει μέτρα, όπως οικονομικές κυρώσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, για όσες ποινικά κολάσιμες ενέργειες ομολόγησε ότι διέπραξε στην Ελλάδα, κατά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση, η φαρμακευτική.

όπως επισημαίνει το εξώδικο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή», η απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, καταλόγισε στη Novartis Hellas συνωμοσία με εσκεμμένη πρόθεση να διαπράξει αδίκημα κατά των ΗΠΑ με σκοπό:

 1. τον επηρεασμό ενεργειών και αποφάσεων του αλλοδαπού αξιωματούχου στο πλαίσιο της επίσημης ιδιότητάς του,
 2. την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει και να παραλείψει ενέργειες κατά παράβαση της νόμιμης υποχρέωσης του ως άνω αξιωματούχου ,
 3. την διασφάλιση οιουδήποτε αθέμιτου πλεονεκτήματος,
 4. την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς μία αλλοδαπή κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης και αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει την NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση του επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής (κερδοσκοπικής) δραστηριότητάς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι με βάση όσα η Novartis έχει πλέον συνομολογήσει, διακινήθηκαν συνολικά «μίζες» περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την αντίστοιχη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο κατά την περίοδο 2000 έως και 2014, να ξεπερνά τα 3 δισ., σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή των Ελλήνων.

Στο εξώδικο οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι «όλοι εμείς έχουμε υποστεί υλική και ηθική ζημία από όσα αναφέρονται παραπάνω» και συμπληρώνουν ότι «ως Έλληνες πολίτες, που υπογράφουμε το εξώδικο ζητάμε από τον υπουργό:

 1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
 2. Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis,
 3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε».

Ακόμα στο εξώδικο ξεκαθαρίζεται η πρόθεση των υπογραφόντων να προσφύγουν «ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής Αρχής για την αποκατάσταση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της δικής μας ζημίας, αλλά και την αναζήτηση τυχόν δικών σας ευθυνών από τυχόν παράλειψή σας να προβείτε στις δικές σας νόμιμες ενέργειες, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα».

Συνεπώς ο υπουργός καλείται εντός διαστήματος 30 ημερών από την επίδοση του εξωδίκου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς επίσης και να αποσταλεί στους υπογράφοντες αντίγραφο όλων των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα και πρόκειται να προβεί εντός της ανωτέρω τασσόμενης προθεσμίας για να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Οι υπογράφοντες μεταξύ των οποίων καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, είναι οι εξής:

 1. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 2. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου Μαρία, Γιατρός Βιοπαθολόγος- Συγγραφέα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1986), Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ICAN (Νόμπελ Ειρήνης 2017)
 3. Γεωργούδης Στράτος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΟΙΕΛΕ
 4. Δαρδανός Γιώργος, συγγραφέας και εκδότης (“Gutenberg”, “Τυπωθήτω”, “Σπουδή”).Τιμήθηκε με το Βραβείο Γραμμάτων-Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών
 5. Ευθυμίου Χρήστος, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
 6. Καβουριάρης Μάκης, Καθηγητής Paris VIII (Vincent de Saint Denis)
 7. Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος, Γ.Γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
 8. Κυβέλος Βαρθολομαίος, συντονιστής «λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες» στο Ν. Φάληρο και Ταμπούρια Πειραιά
 9. Κουζέλης Μάκης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
 10. Λύρας Δημήτρης, τ. Διευθυντής Τράπεζας
 11. Μανταίος Κώστας, Νομικός, τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων 1967-1974, Αντιπρόεδρος ΣΑΕΕΑ
 12. Μαντζαβάς Ανδρέας, μέλος ΔΣ του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Γεν. Γραμματέας ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ
 13. Μανωλάκος Αριστείδης Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ
 14. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Πρόεδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή»
 15. Μπούκας Δημήτρης, Καθηγητής Westminster-LSE
 16. Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.
 17. Πολυχρονόπουλος Κώστας, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», αρνήθηκε ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”
 18. Πορτάλιου Ελένη, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
 19. Ρέλλας Αντώνης, Σκηνοθέτης- Ανάπηρος ακτιβιστής
 20. Ρόκος Κυριάκος, Γλύπτης, Α΄ Βραβεία: Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΕΤΕ, Ε.Μ.Π., Δήμου Αθηναίων, Vangjush Mio Korcas Αλβανίας
 21. Τρίμμης Δημήτρης, Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ